Als jeugdbestuurder van Waterschap De Dommel ben je hét gezicht van de jongeren in ons gebied en zit je in het landelijk Jeugdwaterschap. Het Jeugdwaterschap denkt na over hoe jongeren betrokken kunnen worden bij water en het werk van het waterschap.

Waterdeskundigen van de toekomst

Het jeugdwaterschap is ontstaan om jongeren in Nederland enthousiast te maken over de waterwereld. Want ook al staat Nederland wereldwijd bekend als dé expert op het gebied van waterkennis, weet de jeugd hier weinig van. En dat is jammer! De beslissingen die waterschappen nemen, hebben namelijk niet alleen directe gevolgen voor de jongeren van nu. Er liggen ook grote uitdagingen in de toekomst voor een nieuwe generatie waterdeskundigen. In Nederland én in de rest van de wereld.

Rens Schapendonk jeugdbestuurslid van Waterschap De Dommel

Rens Schapendonk uit Hilvarenbeek is per 1 januari 2021 benoemd als nieuw jeugdbestuurslid van Waterschap De Dommel. Rens is 16 jaar en zit in zijn examenjaar op 5 havo niveau. Hij is nu een jaar actief (commissie)lid bij de JOVD Hart van Brabant, erg actief op social media vanwege zijn bijbaan als muziekproducent en zit bij de waterscouting. Rens: “Dat ik bij de waterscouting zit, maakt duidelijk dat ik een band heb met water. Ik vind het leuk dat ik kennis ga opdoen over water en het werk van het waterschap en dat ik die kennis kan overdragen op jongeren. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!”

Wat is een jeugdbestuurder?

Als jeugdbestuur ben je dé ambassadeur van Waterschap De Dommel voor jongeren. Je bezoekt en organiseert activiteiten in ons gebied om jongeren meer te vertellen over de taken van het waterschap en waterbewustzijn. Ook zit je in het nationale jeugdwaterschap.

De functie van jeugdbestuurder is geen officiële functie en je krijgt geen salaris. Het jeugdwaterschapsbestuur is adviserend van aard. In maart 2017 is een filmpje gelanceerd waarop heel goed te zien is wat het jeugdbestuur doet:

Jeugdwaterschap Nederland

Op de website van de Unie van Waterschappen staat meer informatie over het Jeugdwaterschap Nederland.(externe link)