Renovatie rioolwaterzuivering Boxtel

De komende jaren werkt Waterschap De Dommel samen met een bouwteam aan het renoveren van de zuiveringsonderdelen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Boxtel. Zo werken we samen aan een goede basis op onze rioolwaterzuiveringen voor de toekomst.

Nieuws

De renovatie van de rioolwaterzuivering in Boxtel is in volle gang. Het vervangen en repareren van onderdelen is een uitdagende klus. Het afvalwater blijft komen en moet tijdens de renovatie opgevangen en schoongemaakt worden. 
Het water dat aan de Dommel wordt teruggegeven is straks een stuk schoner. Dankzij de renovaties kunnen er meer afvalstoffen zoals fosfaat en nitraat uit het water worden gehaald.

Een luchtfoto van het terrein van de rioolwaterzuivering in Boxtel

Aanpak

In juni 2023 zijn we begonnen met fase 1: de bouw van een homogenisatietank. Deze tank buffert het zuiveringsslib en maakt van verschillende slibstromen een goed mengsel. Zuiveringsslib is een stof die overblijft na het zuiveren van rioolwater. Uiteindelijk wordt het slib uit Boxtel op de Energiefabriek Tilburg in de groengasinstallatie verwerkt tot groen gas. 

Na deze fase pakken we stap voor stap alle onderdelen van de rioolwaterzuivering aan om te vernieuwen.

Resultaat

Met dit project zorgen we ervoor dat de zuiveringsonderdelen van de RWZI van Boxtel er weer heel wat jaren tegen kunnen en de kwaliteit van het gezuiverde water wordt verbeterd. Zo werken we samen aan een goede basis op onze rioolwaterzuiveringen voor de toekomst en schoon water voor Boxtel en omgeving.

In 2026 moet het werk klaar zijn

Projectleider Teun van Esch: “De mechanische zuivering is aangepakt. Het is de meest zichtbare fase van de renovatie van de rioolwaterzuivering in Boxtel. Deze fase bestaat uit de renovatie van verschillende onderdelen in hetzelfde gebouw.”  

Stripperput weer zo goed als nieuw

Stripperput is een betonnen bak van 8 meter hoog

Van Esch: “De stripperput is één grote ontvangstbak. Het afvalwater komt hier binnen van onze rioolgemalen in Boxtel, Esch, Liempde, Ladonk, Sint-Michielsgestel en het mooie Gemonde. We hebben de stripperput schoongemaakt en hersteld. Het beluchtingssyteem op de bodem hebben we vervangen. Dat was best een klus, omdat deze put ruim acht meter diep is.”

Na de stripperput stroomt het water naar de grofvuilroosters. Van Esch: “Dit zijn spijlen waar het grof vuil achter blijft hangen. Een grote hark haalt het vuil daarna uit het afvalwater. We hebben de grofvuilroosters één voor één opgeknapt.”

Wanneer de roosters het grofvuil uit het afvalwater hebben verwijderd, stroomt het water naar de zandwasser. “Die haalt het zand uit het afvalwater. De zandwasser heeft ook een grote beurt gekregen. Het afvalwater gaat daarna richting de voorbezinktanks. Het gemaal stuurt het water omhoog. Dit gemaal hebben we compleet vervangen met nieuwe pompen, afsluiters, elektra en besturing.”

Samenwerking

De werkzaamheden op RWZI Boxtel worden uitgevoerd door het bouwteam Team Altijd Zuiver. Dit team is een samenwerking van Waterschap De Dommel met:

Meer informatie

Meer weten over het project en de werkzaamheden? Neem dan contact op met projectleider Teun van Esch via tvesch@dommel.nl of 0411 – 618 618.

Hoe werkt het zuiveren van rioolwater eigenlijk?

Een rioolgemaal pompt ons vieze water via het riool naar de rioolwaterzuivering. Kijk hieronder de film van ‘van plas tot plas’ om te zien hoe ons vieze water op een RWZI schoongemaakt wordt.

Wist je dat je op drie van onze rioolwaterzuiveringen een excursie kan boeken? Lees meer hierover op dommel.nl/excursie