De komende jaren werkt Waterschap De Dommel samen met een bouwteam aan het renoveren van de zuiveringsonderdelen van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Boxtel. Zo werken we samen aan een goede basis op onze rioolwaterzuiveringen voor de toekomst.

Aanpak

In juni 2023 starten we met fase 1: de bouw van een homogenisatietank. Deze tank buffert het zuiveringsslib en maakt van verschillende slibstromen een goed mengsel. Zuiveringsslib is een stof die overblijft na het zuiveren van rioolwater. Uiteindelijk wordt het slib uit Boxtel op de Energiefabriek Tilburg in de groengasinstallatie verwerkt tot groen gas. 

Na deze fase pakken we stap voor stap alle onderdelen van de rioolwaterzuivering aan om te vernieuwen.

Resultaat

Met dit project zorgen we ervoor dat de zuiveringsonderdelen van de RWZI van Boxtel er weer heel wat jaren tegen kunnen en de kwaliteit van het gezuiverde water wordt verbeterd. Zo werken we samen aan een goede basis op onze rioolwaterzuiveringen voor de toekomst en schoon water voor Boxtel en omgeving.

Samenwerking

De werkzaamheden op RWZI Boxtel worden uitgevoerd door het bouwteam Team Altijd Zuiver. Dit team is een samenwerking van Waterschap De Dommel met:

Meer informatie

Meer weten over het project en de werkzaamheden? Neem dan contact op met projectleider Teun van Esch via tvesch@dommel.nl of 0411 – 618 618.

Hoe werkt het zuiveren van rioolwater eigenlijk?

Een rioolgemaal pompt ons vieze water via het riool naar de rioolwaterzuivering. Kijk hieronder de film van ‘van plas tot plas’ om te zien hoe ons vieze water op een RWZI schoongemaakt wordt.

Wist je dat je op drie van onze rioolwaterzuiveringen een excursie kan boeken? Lees meer hierover op dommel.nl/excursie