Water staat centraal in onze wandeltochten en dat is eigenlijk niet verwonderlijk. Immers, water is mooi en geeft rust. Onze wandelingen voeren langs prachtige beken als de Dommel, Beerze, Reusel, Tongelreep, RovertscheLeij en de Essche Stroom. U komt langs moerassige beekdalen, watermolens, beekjes met stroomversnellingen, vennen, overstromingsvlakten, rioolwaterzuiveringen en prachtige vijvers.

Het Dommelpad

Het ‘Dommelpad’ bestaat uit een fiets- en een wandelroute langs en nabij de rivier de Dommel. De routes starten bij de oorsprong in België en eindigen in ’s-Hertogenbosch. Hier mondt de Dommel, samen met de Aa, uit in de Dieze. Uiteraard kan de route ook in tegengestelde richting gewandeld of gefietst worden.

Informatie over het Dommelpad is beschreven in een folder van VVV Noordoost-Brabant en verkrijgbaar bij alle VVV-kantoren in ons gebied. Daarnaast vind je de routes op site van Visit Brabant: http://www.visitbrabant.nl/nl/routes/wandelen/het-dommelpad.

Totstandkoming Dommelpad

Waterschap De Dommel is samen met Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel en Stichting Streekhuis Groene Woud initiatiefnemer tot de 120 km lange-afstandswandel- en fietspad. Productverantwoordelijkheid is Routebureau Brabant en de realisatie van de route is uitgevoerd door Streek-VVV Noordoost-Brabant.

Rondje Bossche Broek

Vanaf de stadswallen van ’s-Hertogenbosch is een mooie rondwandeling te maken die dwars door het Bossche Broek gaat. U wandelt ook door Vught en langs Fort Isabella, dat werd gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog en dat tijdens het beroemde Beleg van 1629 werd ingenomen. Op de Vughterbrug bij terugkomst in ’s-Hertogenbosch kunt u kiezen: of u loopt bovenlangs over de stadswallen terug, of u neemt het zelfbedieningspontje over de Dommel en wandelt onderlangs de wallen terug.

Lengte: 9 km

Rondje Beneden Dommel

Over de graskades langs de Dommel en Essche Stroom is het heerlijk wandelen. Vanaf de dorpskern van Sint-Michielsgestel loopt u langs de Dommel naar Landgoed Zegenwerp met zijn eeuwenoude eiken en beuken. Vanaf daar steekt u, via een oud dijkje, door naar de Essche Stroom die u stroomafwaarts volgt tot het buurtschap Halder. Dit is het punt waar de Essche Stroom in de Dommel uitmondt. Over de zuidelijke grasdijk loopt u terug naar Sint-Michielsgestel.

Lengte: 9 km

Rondje Dommelbeemden

Via de dorpskern van Liempde loopt u richting de Dommel. U kunt kiezen voor het pontje over het water of u neemt de route door het buurtschap Kasteren. Hier komt u langs het molenaarshuis , het Duits lijntje en een oud station. Op de zandwegen in het beekdal is het heerlijk rustig wandelen. In de buurt van Olland valt het contrast op tussen gecultiveerde weilanden en verruigde graslanden. Waar u de Dommel oversteekt, heeft u aan weerszijden prachtig uitzicht over de slingerende beek.

Lengte: 7,5/10 km

Rondje Essche Stroom

Tot vijftig jaar geleden was de Essche Stroom minstens twee keer zo lang. Het was een ondiep riviertje met hier en daar een flinke stroomversnelling. Totdat het landschap grondig werd aangepakt tussen 1960 en 1965: meanders werden dichtgegooid, de beek verbreed en verdiept. Kades en stuwen moesten het water in toom houden.
De vroegere werkzaamheden staan haaks op het huidige waterbeleid, dat juist gericht is op natuurlijke beken. Met meer meanders en een smallere bedding, zal het water sneller stromen en bochten gaan uitschuren. Water en natuur krijgen weer vrij spel, zo ook bij de Essche Stroom.

Lengte: 19 km

Rondje Rovertsche Leij

Deze tocht door het stroomgebied van de Rovertsche Leij doet bijna paradijselijk aan. Volgens de 16e eeuwse taaldeskundige Joannes Goropius Becanus bevond zich hier het ‘Aards Paradijs met Adam en Eva’. Vandaar wellicht de naam ‘Paradijsbrug’, die u onderweg passeert. Vanuit het centrum van Goirle wandelt u het stroomgebied in. Niet voor niets komt de naam ‘Goirle’ van ‘goor’, wat drassig betekent. Het beekje kronkelt door een oud landbouwgebied, met varens begroeide bossen en open weides. De Rovertsche Leij en de westelijker gelegen Poppelsche Leij gaan vanaf hier samen verder in de Nieuwe Leij richting Tilburg.

Lengte: 10 km

Rondje Dal van de Beerze

Tussen Oisterwijk en Oirschot ligt een aantrekkelijk stukje Brabants platteland. Een oud cultuurland van kleine weilanden, doorsneden door dijkjes met eiken begroeid en rijen populieren. Verscholen tussen het groen liggen kleine buurtschappen met oude langgevelboerderijen. Het is een landschap dat doet denken aan een tijd nog zonder machines en kunstmest, een tijd van trekpaarden en watermolens.

U wandelt vanaf de kerk in Spoordonk over kleine weggetjes naar het buurtschap Polsdonken. Vanuit daar voert de route over zandwegen en dijkjes tussen weilanden, akkers en kleine percelen bos richting het Beerzedal.

Lengte: 15 km

Rondje Vijvers van de Maaij

Tijdens een afwisselende rondwandeling maakt u kennis met de voormalige vloeiweiden van De Watering. Verderop wandelt u tussen de voormalige visvijvers van De Maaij, waar u met enig geluk de scheepshoorn van een roerdomp hoort. Langs de Beekloop loopt u naar de Plateaux. U steekt de Dommel, die hier een nog niet al te grote beek is, twee keer over. Tussen Gallowayrunderen doorkruist u de heide van het Hageven. Langs de in ere herstelde vloeiweiden van de Pelterheggen loopt u tenslotte terug naar het startpunt van de wandeling.

Lengte: 10/16 km

Rondje Tongelreep

In een paar jaar tijd is er een heel nieuw gebied bij de Drie Bruggen op de kaart gezet. Langs de route zijn de gegraven meanders in de beek goed zichtbaar. De kronkels resulteren in binnen- en buitenbochten met gevarieerde stroomsnelheden. Dankzij gloednieuwe vistrappen kunnen verschillende beekvissen weer stroomopwaarts trekken. De oplettende wandelaar ziet dat de kronkelende beek nog wordt omgeven door twee oude aanvoersloten voor de vijvers.

Lengte: 6 km

Rondje Kleine Dommel

Tijdens deze tocht kunt u lekker wegdommelen aan de Dommel. De route begint in hartje Eindhoven en eindigt in Geldrop, vanwaar de trein u in een paar minuten terugbrengt naar het beginpunt. De Dommel ontspringt ten zuiden van de Belgische plaats Peer. Iets verder, op de Maastrichtse Heide, stromen de kleine kreekjes en slootjes samen tot een echte beek. Na tien kilometer komt de Dommel bij Borkel en Schaft ons land binnen, om via Eindhoven en ’s-Hertogenbosch - samen met de Dieze - in de Maas uit te monden.

Lengte: 7,5/15km

Heeft u gevonden wat u zocht?