In het gebied van Waterschap De Dommel kunt u zwemmen in vennen of voormalige zandafgravingen. Voor uw veiligheid en gezondheid meten we regelmatig de kwaliteit van dit water. Van water met blauwalgen en bacteriën kunt u ziek worden.

Wij adviseren u om alleen te zwemmen in water dat als 'zwemwater' is aangewezen. Ga niet zwemmen bij een rioolwaterzuivering of riooloverstort. Bij hevige regen wordt via zo'n overstort rioolwater geloosd op oppervlaktewater. De kans op bacteriën in dat water is groot. Een lichte besmetting kan al leiden tot darmklachten. Beken en sloten worden ook gebruikt als drinkplaats voor vee en er kunnen bacteriën of darmparasieten van die dieren in het water terechtkomen. Ook dit vormt een risico voor de gezondheid. En zwem nooit in water met een sterke stroming, zoals bijvoorbeeld in de buurt van een stuw. Ook al lijkt het rustig water, onzichtbare onderstromingen kunnen het levensgevaarlijk maken.

Waar kan ik veilig zwemmen?

In het zwemseizoen vindt u actuele informatie op www.zwemwater.nl(externe link). Ook kunt u bellen met de Provinciale zwemwater telefoon 073 680 80 58. Of kijk op Teletekst: pagina 725 van NOS

Gratis zwemwater app.

Met de zwemwater app. kunt u elk moment nagaan waar u, in Nederland, veilig kunt zwemmen. De zwemwater app. geeft ook informatie over parkeerplekken, horeca en over hoe u de locatie het beste kunt bereiken.

Hoe weet ik of mensen en huisdieren ergens veilig kunnen zwemmen?

Het advies is om alleen verkoeling te zoeken bij officiële zwemplassen. Alleen daar wordt de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid onderzocht. Er wordt ook gewaarschuwd als deze niet voldoende is.

Download de app. van zwemwater.nl(externe link) of kijk op de website voor informatie over de zwemplas bij u in de buurt.

Ik wil zwemmen in een beek, ven, meer of rivier die niet in de zwemwater app staat. Is dat wel veilig?

Nee dat is niet veilig. Wij adviseren om contact met het water te vermijden. Dit is namelijk geen zwemwater. De kwaliteit voor zwemmen wordt hier niet gecontroleerd. We kunnen dus niet garanderen dat dit water veilig is. Mensen en dieren kunnen ziek worden van bacteriën in het water.

In het water is geen blauwalg of botulisme gevonden. Is het dan automatisch veilig om te zwemmen?

Nee. Naast blauwalg en botulisme zijn er veel meer verwekkers van ziekte. Wij controleren niet overal en niet op alle bacteriën. Tijdens een droge zomer bestaat het water in beken vooral uit gezuiverd rioolwater. Wij raden u af om dat water in te gaan. Ga alleen zwemmen in zwemwater.

Download de zwemwater app. voor actuele informatie. Of kijk op www.zwemwater.nl(externe link) waar, bij u in de buurt, een zwemplas is.

    Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/zwemwater/id835572632(externe link)
    Overige: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yellowbytes.zwemwaterapp(externe link)

Wat moet ik doen na contact met water van slechte kwaliteit?

Bent u toch in contact gekomen met water waarin (mogelijk) blauwalg of botulisme zit? Was dan uw handen en/of neem een douche. Probeer in ieder geval te voorkomen dat u water binnenkrijgt.

Waar kan ik slechte waterkwaliteit melden?

Spoedgeval? Bel 0411 618 618. Of geef het door via het formulier.

Ook interessant