In het gebied van Waterschap De Dommel kun je zwemmen in vennen of zandafgravingen. Voor je veiligheid en gezondheid meten we regelmatig de kwaliteit van dit water. Van water met blauwalgen en bacteriën kun je ziek worden.

Wij adviseren je om alleen te zwemmen in water dat als zwemwater is aangewezen. Ga niet zwemmen bij een rioolwaterzuivering of riooloverstort. Bij hevige regen stroomt via zo'n overstort rioolwater in het water. De kans op bacteriën in dat water is groot. Een lichte besmetting kan al leiden tot darmklachten.

Vee drinkt uit beken en sloten. Er kunnen bacteriën of darmparasieten van die dieren in het water terechtkomen. Ook dit vormt een risico voor de gezondheid. En zwem nooit in water met een sterke stroming, zoals bijvoorbeeld in de buurt van een stuw. Ook al lijkt het rustig water, onzichtbare onderstromingen kunnen het levensgevaarlijk maken.

Waar kan ik veilig zwemmen?

In het zwemseizoen vind je actuele informatie op www.zwemwater.nl(externe link). Ook kun je bellen met de Provinciale zwemwater telefoon 073 680 80 58. Of kijk op Teletekst: pagina 725 van NOS

Gratis app over zwemwater

Met de zwemwater app kun je elk moment nagaan waar je, in Nederland, veilig kunt zwemmen. De zwemwater app geeft ook informatie over parkeerplekken, horeca en over hoe je het beste bij de plek kunt komen.

Hoe weet ik of mensen en huisdieren ergens veilig kunnen zwemmen?

Zoek alleen verkoeling bij officiële zwemplassen. Alleen daar onderzoeken we de waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. We waarschuwen ook als deze niet voldoende is.

Download de app van zwemwater.nl(externe link) of kijk op de website voor informatie over de zwemplas bij jou in de buurt.

Ik wil zwemmen in een beek, ven, meer of rivier die niet in de zwemwater app staat. Is dat wel veilig?

Nee dat is niet veilig. Kom niet in contact met dit water. Dit is namelijk geen zwemwater. We controleren hier niet de kwaliteit voor zwemmen. We zijn er dus niet zeker van dat dit water veilig is. Mensen en dieren kunnen ziek worden van bacteriën in het water.

In het water is geen blauwalg of botulisme gevonden. Is het dan automatisch veilig om te zwemmen?

Nee. Naast blauwalg en botulisme zijn er veel meer verwekkers van ziekte. Wij controleren niet overal en niet op alle bacteriën. Tijdens een droge zomer bestaat het water in beken vooral uit schoongemaakt rioolwater. Ga niet in dat water. Ga alleen zwemmen in zwemwater.

Download de zwemwater app voor actuele informatie. Of kijk op www.zwemwater.nl(externe link) waar, bij jouw in de buurt, een zwemplas is.

    Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/zwemwater/id835572632(externe link)
    Overige: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.yellowbytes.zwemwaterapp(externe link)

Wat moet ik doen na contact met water van slechte kwaliteit?

Ben je toch in contact gekomen met water waarin (mogelijk) blauwalg of botulisme zit? Was dan je handen en/of neem een douche. Zorg er in ieder geval voor dat je geen water binnenkrijgt.

Waar kan ik slechte waterkwaliteit melden?

Spoedgeval? Bel 0411 618 618.

Geen spoed? Gebruik dan ons contactformulier(externe link).

Ook interessant