Maaien van beken en sloten in volle gang

Vanaf deze maand worden op veel plekken in het Dommelgebied beken en sloten gemaaid. Door de bodem en oevers of slootkanten te maaien, groeit een beek of sloot niet dicht en kan het water weg. Hiermee voorkomen we wateroverlast en zorgen we dat het water blijft stromen. Sinds 1 april 2025 werken we met de nieuwe gedragscode voor bestendig beheer en onderhoud. Door de komst van de Omgevingswet gelden er strengere regels. Hierdoor kan het zijn dat we op een andere manier maaien dan je van ons gewend bent.    

Dit verandert er

In principe maaien we nergens meer in het Dommelgebied beken of sloten volledig kaal. Ook niet in de winter. Dit betekent dat we bij iedere beek of sloot nog maar 1 oever of slootkant volledig maaien. En dat we aan de andere kant begroeiing op de oever of slootkant laten staan. Net als minimaal 25 centimeter van de begroeiing onder water. Eén keer per jaar wisselen we van kant. Is de linkeroever of slootkant dit jaar aan de beurt, dan maaien we volgend jaar de rechteroever of slootkant.  

Er zijn uitzonderingen 

Bijvoorbeeld op plekken waar een overstort uitkomt in een beek. Op deze plekken maaien we beken wel volledig kaal. Het gaat dan in ieder geval om de eerste 300 meter na een overstort. Dit doen we om gezondheidsrisico’s voor mens en dier zo veel mogelijk te beperken. Of op plekken waar de kans op schade door wateroverlast groot is. Maar ook op plekken waar we verplicht zijn om exoten te bestrijden, kunnen we ervoor kiezen om beken of sloten volledig te maaien. 

Misschien vaker maaien op dezelfde plek 

Deze nieuwe manier van maaien zorgt er op sommige plekken voor dat we vaker terugkomen om te maaien. Zo zorgen we ervoor dat het deel van de beek of sloot dat we eerder maaiden ook echt open blijft, zodat het water goed weg kan. Als eigenaar van het aangrenzende perceel kun je dit op verschillende manieren merken. Het kan zijn dat we vaker het perceel betreden om te maaien en dat je vaker maaisel van ons ontvangt. 

Ecologisch beheer

Het hele jaar door laten staan van begroeiing is een maatregel binnen de nieuwe gedragscode. Daarnaast wisselen we met het maaien van de oever of slootkant waar dat kan pas na het broedseizoen. Allerlei dieren en insecten profiteren hiervan. Denk aan broedvogels, amfibieën en libellen die leven in en om het water. 

Als we toch maaien tijdens het broedseizoen gaan we heel zorgvuldig te werk. Onze veldmedewerkers en aannemers die werken voor ons waterschap letten goed op de aanwezigheid van nesten. In Nederland zijn alle broedende vogels beschermd. Op plekken waar we weten dat er broedende vogels zitten, ontzien we broedende vogels en hun nesten. Dit doen we door 10 meter voor en na het nest niet te maaien.  

Maaiplanning 

Wil je weten waar en wanneer we maaien? Kijk dan op www.dommel.nl/maaiplanning