Het is niet alleen fijn vertoeven aan het water. Ook op het water kun je van de Dommel en al het moois er omheen erg genieten. Je ziet de omgeving heel anders. Dat levert vaak verrassende nieuwe ervaringen op. Ook is het een hele mooie manier het water actief te beleven.

Boxtel - ’s-Hertogenbosch

Wanneer je in Boxtel in je kano stapt zie je al snel de rioolwaterzuivering. Die maakt het rioolwater van Boxtel en Sint-Michielsgestel schoon. In Sint-Michielsgestel kom je voorbij een vistrap en een waterkrachtcentrale. Met steun van 500 coöperatieleden is deze centrale als energieproject mogelijk gemaakt. De Dommel slingert verder door het idyllische buurtschap Halder met kasteel Nieuw-Herlaar aan je rechterzijde. Het natuurgebied Bossche Broek kan bij extreem hoogwater als waterbergingsgebied worden gebruikt. Daar vaar je eerst doorheen, voordat je het centrum van ’s-Hertogenbosch bereikt. Je bent dan 13 kilometer (ongeveer 4 uur varen) verder.

Rondje Boxtel

Deze tocht is ongeveer 9 kilometer lang en duurt 2 à 3 uur. Met het Rondje Boxtel zie je de natuur en het oude centrum van Boxtel vanuit een ander gezicht. De Dommel kronkelt prachtig door de gemeente. Je ziet veel watervogels op en bij het water. Aan de Mgr. Wilmerstraat kun je door een glijgoot. Altijd weer een spannend moment.

Sint-Oedenrode – Kasteren

In het Dommeldal tussen Sint-Oedenrode en Boxtel vaar je door een beschermd natuurgebied. Onderweg zie je fruitbomen in boomgaarden, grazende koeien en oude landerijen. De tocht is ongeveer 11 kilometer lang. Je doet hier ongeveer 3,5 uur over. Je start bij zwembad en sportpark De Neul. Bij buurtschap Kasteren bij Liempde ga je weer de oever op.

Son Planetenlaan -  Sint-Oedenrode

Deze tocht van ongeveer 2,5 uur voert je door een prachtig stukje Dommeldal. Al gauw zie je in de verte de Knoptoren boven het groen uitrijzen. Als je de glijgoot zonder omvallen overwint, klim je bij zwembad en sportpark De Neul weer droog de kade op. Je hebt er dan bijna 10 kilometer varen op zitten.

Borkel Peedijk– Venbergse watermolen Valkenswaard

Kanovaren op dit deel van de Dommel is een bijzondere belevenis. Uitgestrekte bossen, groene weilanden en mooie begroeide oevers zorgen voor een prachtig Dommellandschap. Geniet van de natuur in De Malpie. Na 8 kilometer (ongeveer 2 uur) eindig je bij de Venbergse watermolen. Daar kun je uitrusten op het terras.

Meer informatie: www.dommel.nl/varen