Het is niet alleen aangenaam vertoeven áán het water, maar óp het water kun je van de Dommel en al het moois er omheen erg genieten. Je ziet de omgeving vanuit een heel ander oogpunt en dat levert vaak verrassende nieuwe ervaringen op. Daarnaast is het een hele mooie manier het water actief te beleven.

Boxtel - ’s-Hertogenbosch

Wanneer je in Boxtel in je kano stapt zie je al snel aan je linkerhand de rioolwaterzuivering. Deze maakt het rioolwater van Boxtel en Sint-Michielsgestel schoon. In Sint-Michielsgestel passeer je een vistrap en een waterkrachtcentrale. Met steun van 500 coöperatieleden is deze centrale als energieproject mogelijk gemaakt. De Dommel slingert verder door het idyllische buurtschap Halder met kasteel Nieuw-Herlaar aan je rechterzijde. Via het natuurgebied Bossche Broek, dat bij extreem hoogwater als waterbergingsgebied kan worden ingezet,  vaar je na 13 kilometer (circa 4 uur varen) zo het centrum van ’s-Hertogenbosch binnen.

Rondje Boxtel

Deze tocht is ongeveer 9 kilometer lang en duurt 2 à 3 uur. Met het Rondje Boxtel zie je de natuur en het oude stadscentrum van Boxtel vanuit een ander gezichtspunt. De Dommel meandert prachtig door de gemeente. Je ziet veel watervogels op en nabij het water. Aan de Mgr. Wilmerstraat kun je door een glijgoot. Altijd weer een spannend moment.

Sint-Oedenrode – Kasteren

Op dit traject, het Dommeldal tussen Sint-Oedenrode en Boxtel, vaar je door een beschermd natuurgebied. Onderweg zie je fruitbomen in boomgaarden, grazende koeien en oude landerijen. De tocht is circa 11 kilometer lang. Je doet hier ongeveer 3,5 uur over. Je start bij zwembad en sportpark De Neul en gaat bij buurtschap Kasteren bij Liempde weer de oever op.

Son Planetenlaan -  Sint-Oedenrode

Deze tocht van ca. 2,5 uur voert je door een prachtig stukje Dommeldal. Al gauw zie je in de verte de Knoptoren, min of meer het symbool van Sint-Oedenrode, boven het groen uitrijzen. Als je de glijgoot bij meander 't Laar zonder omvallen overwint, klim je bij zwembad en sportpark De Neul weer droog de kade op. Je hebt er dan bijna 10 kilometer varen op zitten.

Borkel Peedijk– Venbergse watermolen Valkenswaard

Kanovaren op dit deel van de Dommel is een bijzondere belevenis. Uitgestrekte bossen, groene weilanden en fraai begroeide oevers zorgen voor een prachtige omlijsting van een mooi stuk Dommellandschap. Geniet van het natuurschoon in natuurgebied De Malpie. Na 8 kilometer (circa 2 uur) eindig je bij de Venbergse watermolen, waar je kun uitrusten op het terras.

Meer informatie: www.dommel.nl/varen