In het gebied van Waterschap De Dommel mag je op de meeste plekken vissen. Je moet dan wel lid zijn van een hengelsportvereniging of in het bezit zijn van een VISpas, uitgegeven door Sportvisserij Nederland. Geniet tijdens het vissen van de mooie omgeving.

Dommel tussen Antoon Coolenlaan en Gennepermolen in Eindhoven

Een bijzondere plek waar je de natuur beleeft op een steenworp afstand van het centrum van Eindhoven. Je mag hier ook struinend vissen. De hele noordelijke oever is hier vrij toegankelijk. Je hebt hiervoor wel een VISpas nodig. Wij hebben hier boomstronken in het water geplaatst. Vissen kunnen hier schuilen. De visstand is hierdoor verbeterd. Er leven maar liefst 18 verschillende vissoorten in de Dommel in Eindhoven. Naast snoek en blankvoorn komen bijvoorbeeld ook kopvoorn en winde voor. Ook de bever is hier actief, dus let vooral in de schemering op. Misschien zwemt er wel een langs je dobbertje. Natuurbeleving, goede bereikbaarheid en mooie verschillende vissen komen hier bij elkaar.

Groote Aa bij Heeze

Bij uitstek is de Groote Aa een beekje om langs te struinen. Op de meeste plekken ligt hier aan beide kanten een vrij onderhoudspad van twee meter breed. Tussen ‘t Heike en het spoor kun je alleen aan de oostelijke oever vissen. Verwacht hier niet veel karpers of brasems. Wel zijn er veel blankvoorns en snoeken. De Groote Aa kan in de zomer best wel begroeid zijn met waterplanten. Maar al struinend vind je altijd wel een open plekje. Het landschap is hier pittoresk met houtwalletjes, poelen en stuwtjes. In het buitengebied kun je maximaal genieten van de rust en ruimte. Een ontmoeting met een ijsvogeltje is hier eerder regel dan uitzondering. Om hier te mogen vissen heb je een vergunning nodig van Federatie Dommelvisrecht.

Dommel bij Gemonde

Als je gewoon lekker veel en grote vissen wilt vangen dan kom je hier aan je trekken. Met een mooi aantal karpers, zeelten en brasems kun je hier goed vertoeven. De Europese meerval komt de laatste tijd steeds meer voor in de Dommel bij Gemonde. Wie ziet hier een uitdaging? De oostelijke oever is vrij toegankelijk. Veel plekken zijn met de auto ook goed bereikbaar. De Dommel is hier met ongeveer 30 meter best breed. Hierdoor heb je heel mooie uitzichten over de rivier en het dal. Er is veel natuur en er liggen oude Dommelarmen. Er leeft veel wild. Je kunt zomaar oog in oog komen te staan met een ree, vos of bever. Je mag hier alleen vissen met een VISpas.

Essche Stroom bij Esch

Zin om met een boot zonder motor te vissen? Bij Esch ligt een speciale inlaatplek voor boten. Het oude haventje is hier weer teruggekeerd. Hier ligt de Jipsel, een boot, die je kan en mag lenen voor een vissessie. Er staat een bord met informatie over hoe je de boot kunt lenen. In de Essche Stroom leven veel verschillende soorten vis. Naast karper en brasem staat de Essche Stroom ook bekend om zijn grote snoeken. Ook zwemmen er soorten als winde, kopvoorn en serpeling. Aan beide kanten van de Essche Stroom ligt een openbaar pad waarlangs je vrij mag wandelen en vissen. Vissen mag hier alleen met een VISpas.

Dommel bij de Knoptoren in Sint-Oedenrode

Ben je minder mobiel? Dan is een vissessie bij de Knoptoren in Sint-Oedenrode een idee. Wel moet je hiervoor een VISpas hebben. Langs de Dommel ligt een verhard pad, waarop je de auto dichtbij de visplek kunt parkeren. Een oude meander staat hier in verbinding met de stromende Dommel. Je kunt op beide plekken vissen met een prachtig uitzicht op de Knoptoren. Op deze toren broedt een slechtvalk die regelmatig met grote snelheid voorbij scheert. Voert de Dommel veel water af en is er dan een hoge stroomsnelheid? Dan is de oude meander een  perfecte visplek waar de vis zich verzamelt. Ook voor de struinende visser is de Dommel bij Sint-Oedenrode heel fijn. Je struint vanaf de Knoptoren via de Dommel zo het centrum in.

Vergunningen om te mogen vissen

Op enkele van deze (en nog veel meer) viswateren mag je vissen met een VISpas. En voor andere moet je een vergunning hebben van Federatie Dommelvisrecht(externe link). Dan is de VISpas niet nodig. Elk lid van een hengelsportvereniging krijgt een VISpas. De vereniging moet dan wel aangesloten zijn bij Sportvisserij Nederland. De VISpas is samen met de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren(externe link) je toestemming. De gratis VISplannerapp is in combinatie met de VISpas ook een rechtsgeldige toestemming. De VISplanner en de VISplannerapp geven duidelijke informatie op kaart over waar je mag vissen. En is altijd actueel. Federatie Dommelvisrecht heeft ook een visplanner(externe link).


Meer informatie: www.dommel.nl/vissen, www.sportvisserijnederland.nl(externe link) en www.visplanner.nl(externe link)