In het gebied van Waterschap De Dommel mag je op de meeste plekken vissen. Je moet dan wel lid zijn van een hengelsportvereniging of in het bezit zijn van een vispas, uitgegeven door de Sportvisserij Nederland. Meer informatie hierover vind je onderaan deze pagina. Geniet tijdens het vissen van de mooie omgeving. Vis je aan de Dommel in Eindhoven, dan kun je daar de bever tegenkomen, terwijl in Gemonde de grote meerval toe kan happen. Houd je van rust, werp je hengel dan uit in de Groote Aa. Wil je een bootje lenen, dat kan op de Essche Stroom. Ben je minder goed ter been, neem je visspullen dan mee naar Sint-Oedenrode. Er zijn mogelijkheden genoeg voor elke visser.

Dommel tussen Antoon Coolenlaan en Gennepermolen in Eindhoven

Een bijzondere plek waar je de natuur beleeft op een steenworp afstand van het centrum van Eindhoven. Op dit traject mag je ook struinend vissen. De hele noordelijke oever is hier vrij toegankelijk. In 2018 hebben wij hier boomstronken in het water geplaatst. Vissen kunnen hier schuilen en de visstand wordt hierdoor verbeterd. Er leven maar liefst 18 verschillende vissoorten in de Dommel in Eindhoven. Naast snoek en blankvoorn komen bijvoorbeeld ook kopvoorn en winde voor. Ook de bever is hier actief, dus let vooral in de schemering op. Misschien zwemt er wel een langs je dobbertje. Kortom, natuurbeleving, goede bereikbaarheid en een mooi en divers visbestand komen hier bij elkaar.

Groote Aa bij Heeze

Bij uitstek is de Groote Aa een beekje om langs te struinen. Op de meeste plekken ligt hier aan beide kanten een toegankelijk onderhoudspad van twee meter breed. Tussen ‘t Heike en het spoor kun je alleen aan de oostelijke oever vissen. Verwacht hier geen groot bestand aan karper of brasem maar wel een leuk blankvoorn- en snoekbestand. De Groote Aa kan in de zomer op een aantal plekken behoorlijk begroeid zijn met waterplanten maar al struinend vind je altijd wel een open plekje. Het landschap is hier pittoresk met houtwalletjes, poelen en stuwtjes. In het buitengebied kun je maximaal genieten van de rust en ruimte. Een ontmoeting met een ijsvogeltje is hier eerder regel dan uitzondering.

Dommel bij Gemonde

Als je gewoon lekker veel en grote vissen wilt vangen dan kom je hier aan je trekken. Met een mooi karper-, zeelt- en brasembestand is het hier goed vertoeven. De Europese meerval is de laatste jaren met een opmars bezig in de Dommel bij Gemonde. Wie ziet hier een uitdaging? De oostelijke oever is vrij toegankelijk en op diverse plekken met de auto ook goed bereikbaar. De Dommel is hier met ongeveer 30 meter behoorlijk breed, waardoor je zeer mooie uitzichten over de rivier en het dal hebt, met veel kleinschalige natuur en oude Dommelarmen.. Er is dan ook veel wild aanwezig, je kunt zomaar oog in oog komen te staan met een ree, vos of bever.

Essche Stroom bij Esch

Zin om met een niet-gemotoriseerde boot te vissen? Bij Esch hebben wij een speciale inlaatplek voor boten aangelegd. Het historische haventje is hier sinds 2018 weer teruggekeerd. Hier ligt de Jipsel, een boot, die je kan en mag lenen voor een vissessie. Er staat een informatiebord met instructie hoe je de boot kunt lenen. Op de Essche Stroom is een zeer gevarieerd aanbod van vissoorten aanwezig. Naast karper en brasem staat de Essche Stroom ook bekend om zijn mooie bestand aan grote snoeken. Ook zwemmen er soorten als winde, kopvoorn en serpeling. Aan beide zijden van de Essche Stroom ligt een openbaar pad waarlangs je vrij mag wandelen en vissen.

Dommel bij de Knoptoren in Sint-Oedenrode

Ben je minder mobiel, dan is een vissessie bij de Knoptoren in Sint-Oedenrode een uitkomst. Langs de Dommel ligt een verhard pad, waarop je de auto dichtbij de visplek kunt parkeren. Een oude meander staat hier in verbinding met de stromende Dommel. Je kunt op beide plekken vissen met een prachtig uitzicht op de Knoptoren. Op deze toren broedt een slechtvalk die regelmatig met grote snelheid spectaculair voorbij scheert. Wanneer de Dommel veel water afvoert en een hoge stroomsnelheid heeft dan is de oude meander een ideale visplek waar de vis zich verzamelt. Ook voor de struinende visser is de Dommel bij Sint-Oedenrode ideaal. Je struint vanaf de Knoptoren via de Dommel zo het centrum in.


De VISpas

Op al deze (en nog veel meer) viswateren mag je vissen met een VISpas. Op enkele van bovengenoemde viswateren moet je ook een vergunning hebben van Dommelvisrecht. Deze wordt uitgegeven door de aangesloten visvereniging. Elk lid van een hengelsportvereniging krijgt een VISpas (mits de vereniging is aangesloten bij Sportvisserij Nederland). De VISpas is samen met de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren(externe link) je toestemming. De gratis VISplannerapp is in combinatie met de VISpas ook een rechtsgeldige toestemming. De VISplanner en de VISplannerapp geven duidelijke informatie op kaart over waar je mag vissen en is altijd actueel.


Meer informatie: www.dommel.nl/vissen, www.sportvisserijnederland.nl(externe link) en www.visplanner.nl(externe link)