Nota van Zienswijzen NRD vastgesteld
In het Dommeldal werkt Waterschap De Dommel in opdracht van de provincie. We voeren daar vooral het Natura 2000-beleid uit. Dat betekent dat de provincie planten en dieren beschermt, en zorgt dat hun leefgebied sterker wordt. Zo blijft er veel verschillende natuur bestaan (biodiversiteit). We kijken ook naar wat we nog extra kunnen doen. Denk aan:
- Water langer vasthouden in het gebied
- De kwaliteit van het water verbeteren
- Het uitbreiden van natuur
Dit zijn extra kansen die we niet willen laten liggen. Dit is best ingewikkeld, want er zijn veel wensen en belangen in het gebied.
We onderzoeken wat het effect is van het Natura 2000-project Dommeldal op het milieu. Dat doen we via een speciale procedure: de milieueffectrapportage (m.e.r.). De eerste stap daarin is het maken van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin staat welke milieueffecten we gaan onderzoeken en hoe we dat willen doen. Tot 13 maart 2025 kon iedereen deze NRD bekijken en reageren. Provincie Noord-Brabant heeft 26 reacties ontvangen.
Vastgesteld
“Ons doel is om eind 2028 klaar te zijn met het project. De eerste stap – het maken van de NRD – is nu afgerond. We zijn blij met alle ideeën en tips voor Natura 2000-project Dommeldal. Alle binnengekomen vragen hebben we verzameld en beantwoord in een Nota van Zienswijzen. Op 1 juli 2025 heeft het bestuur van de provincie deze nota goedgekeurd. De reacties nemen we mee in het volgende rapport: het milieueffectrapport (MER). Uiteindelijk beslist de provincie hoe het project verdergaat.”
Waar gingen de reacties over?
Veel mensen hadden vragen of zorgen over de waterkwaliteit. Ze vroegen zich af hoe die kwaliteit samenhangt met landbouw en met vergunningen voor lozingen uit België. Er kwamen ook vragen over de kosten en over hoe dit project past in een groter plan voor het gebied. Sommigen vroegen zich af wat er gebeurt als het waterschap géén maatregelen neemt. “Niets doen is geen optie. Door klimaatverandering krijgen we meer periodes met veel regen, afgewisseld met lange droogte. Het is belangrijk om het watersysteem daarop voor te bereiden. Ook willen we de natuur die gevoelig is voor stikstof verbeteren. Daarom starten we dit project. Andere problemen in het gebied pakken we samen aan, via het grotere plan ‘Grenscorridor’.”
Volgende stap: milieueffectrapport (MER)
De provincie en het waterschap zijn begonnen met het opstellen van het milieueffectrapport (MER). In dit rapport staat wat de invloed van het project op het milieu is. Ook worden meerdere mogelijkheden (varianten) onderzocht. Een onafhankelijk bureau bekijkt de gevolgen voor natuur en omgeving. Daarna kunnen bestuurders van de provincie en het waterschap een voorkeursvariant kiezen. Het waterschap praat je graag bij tijdens een informatiebijeenkomst. Daarna kun je digitaal een reactie geven op de MER. De aankondiging voor deze bijeenkomst vind je op dommel.nl/dommeldal en ontvang je via de nieuwsbrief Dommeldal. Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief.
Onder de vlag van
Project Dommeldal is het eerste project binnen de grotere gebiedsgerichte aanpak Grenscorridor. Hierin werken overheden, natuurorganisaties en de agrarische sector samen met de mensen en organisaties in het gebied om water en bodem op orde te brengen. Dat is nodig voor de natuur, het landschap, de landbouw en de gezondheid van de mensen in het gebied. Zo maken we een omgeving waar het fijn wonen en werken is.