Waterschap De Dommel werkt, samen met gebiedspartners, aan een natuurlijk en uitnodigend beekdal van de Run. Een beekdal dat beter in staat is om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Met daarin een meanderende Run met meer stroming en afwisseling, waardoor de kwaliteit van het water verbetert. De ideeën die vorig jaar zijn opgehaald, heeft het waterschap verwerkt in een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp is verdeeld in de gebieden Stevert (gemeenten Eersel en Bergeijk) en Heers (gemeente Veldhoven).

Digitale presentatie vervangt gebiedsbijeenkomst

“Het liefste presenteren we onze plannen live, in het gebied, tijdens een bijeenkomst”, geeft Deborah van Gaal aan, de omgevingsmanager. “Helaas is het nog steeds niet mogelijk om samen te komen. Daarom hebben we een presentatie opgenomen. We praten de omgeving bij en nemen de bewoners digitaal mee het gebied in. De gekozen maatregelen, het schetsontwerp en het proces lichten wij in de presentatie allemaal toe. We hopen dat we zo de inwoners toch kunnen laten zien wat er met de ideeën is gedaan ”, aldus Deborah. De presentatie is te bekijken op www.dommel.nl/run.


Betrokken

“Na de oproep in september 2020 kwamen direct de eerste reacties binnen. Het is fijn om te zien dat de bewoners zo betrokken zijn bij het beekdal en dat we veel goede initiatieven hebben ontvangen", geeft Van Gaal aan. "Zeker omdat we, door de Coronamaatregelen, de suggesties op een andere manier hebben opgevraagd dan we normaal gesproken doen. Geïnteresseerden konden op een interactieve projectkaart de ideeën invoeren.”

Wandelpaden, ruiterpaden en aandacht voor vissen en natuur

In een paar weken tijd ontving het waterschap maar liefst 42 ideeën. De meeste wensen van bewoners gaan vooral over het wonen in een aantrekkelijke omgeving. Ze willen graag kunnen wandelen langs de Run. Waarbij er ook een mogelijkheid is om de beek over te steken. Naast wandelpaden, zijn ook ruiterpaden genoemd. Ook voor de vissen is veel aandacht. Het vispasseerbaar maken van de beek vormt een belangrijk onderdeel van het project.

Klimaatrobuust beekdal

Wanneer het project klaar is, is het resultaat meer dan alleen een mooie omgeving voor de gebruikers. De opgave van het waterschap is om het beekdal van de Run klimaatrobuust te maken. Een omgeving met meer ruimte voor water. Daarmee herstelt de natuur en is het gebied beter in staat om water vast te houden om de effecten van droogte te beperken en bij overlast water af te voeren.

Zelf natuur beheren

Waterschap De Dommel richt, samen met omwonenden en gebruikers, het beekdal opnieuw in. Niet alleen voor nu, maar ook met oog op de toekomst. Het is mogelijk om eigenaar te worden van natuurgrond langs de Run. Alle (perceel)eigenaren in het projectgebied, ontvangen binnenkort een brief met alle informatie over de mogelijkheid tot beheer van deze gronden.

Het projectgebied

Het project beekdal de Run maakt deel uit van de gebiedsimpuls N69. Hierin hebben verschillende partijen rondom de toekomstige N69 afgesproken de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te verbeteren. Waterschap De Dommel heeft de opgave om het beekdal tussen de N397 in Eersel en de Volmolenweg in Veldhoven opnieuw in te richten. Het projectgebied is verdeeld in drie deeltrajecten: Stevert, Heers en Grootgoor.

Uitvoering Run bij Grootgoor

In maart dit jaar zijn de werkzaamheden in het deelgebied Grootgoor gestart. Door het aanleggen van een kade en een regelbare hoogwaterstuw ontstaat er ruimte voor waterberging. Daarnaast gaat de Run weer meanderen tussen de Kuningen en de nieuwe N69. Voor meer informatie over de uitvoering: www.dommel.nl/rungrootgoor.

Samenwerking en financiering

Projectontwerp, -realisatie en -financiering gebeurt in samenwerking met de gemeenten Bergeijk, Eersel, Veldhoven en de provincie Noord-Brabant.