Duikerschot (roterend) aanvragen

We moeten water in het Dommelgebied langer vasthouden om de grondwatervoorraad aan te vullen. Dat is goed voor landbouw en natuur. We vragen iedereen om mee te helpen om het water vast te houden en te infiltreren.

Wil jij ook een steentje bijdragen aan het vasthouden van water? Het roterend duikerschot is speciaal bestemd voor duikers in kleinere sloten om water langer vast te houden en te laten infiltreren. Plaats ook gratis een roterend duikerschot.

Duikerschot inmeten

Een duikerschot is een draaibaar, instelbaar schot dat je in een duiker plaatst. Hierdoor kun je zelf de te stuwen hoogte instellen en aanpassen. De duikerschotten zijn gratis en je kan er één of meerdere aanvragen. 

Een aantal zaken is daarbij van belang:  

Controleer of de bodem vóór het duikerschot niet te snel oploopt. Dit is nodig om voldoende water te bergen.

Verhang duikerschot goed en fout

Zit de “kraag” van de duiker aan de juiste kant? De kraag moet aan de bovenstroomse kant van de duiker zitten, zodat het duikerschot door de druk van het water tegen de duiker aangedrukt wordt.

Meet de breedte van de duikerkraag waar het roterend duikerschot tegenaan wordt geplaatst (blauwe pijlen). De breedte moet minimaal 6 centimeter te zijn. 

Controleer of de duiker rond is door de diameter horizontaal en verticaal te meten en te controleren dat de afstanden gelijk zijn (rode pijlen). Duikerschotten passen alleen in ronde duikers.

Hoe meet je de breedte van een duikerkraag

Duikerschot aanvragen

Meet de diameter van de duiker op voordat je het formulier invult. Met dit formulier kan je één duikerschot aanvragen. Heb je meer duikerschotten nodig? Vul dan het formulier meerdere keren in.

Duikerschot aanvragen
 

Duikerschot plaatsen 

Verwijder planten voordat je het duikerschot plaatst.

Druk het meegeleverde rubber achter in het duikerschot, dit zorgt voor een waterdichte afsluiting. 

Met 2 pluggen, bouten en revetten plaats je zelf eenvoudig het duikerschot. Deze worden niet meegeleverd. Let op, draai de bouten niet te strak aan, want dan is het schot niet te draaien. 

Het is belangrijk dat je het schot op de juiste manier gebruikt. Water zoveel mogelijk stuwen wanneer mogelijk. Bij te veel water draai je het duikerschot een kwartslag en zet je de duiker tijdelijk open. 

Vragen of opmerkingen

Heb je nog vragen of kom je er niet uit met het aanvragen van het duikerschot? Neem dan contact op met het waterschap via info@dommel.nl of bel naar 0411 618 618.