Het gebied van de Dommel is een prachtig, landschappelijk gebied in de Meierij en de Kempen. Heerlijk om hiervan te genieten. Je fietst langs verschillende waterprojecten en –objecten. Die zorgen ervoor dat er voldoende water voor de landbouw en de natuur is. Maar ook dat we droge voeten houden als er te veel water is.

Rondje Zandleij

Fietscafé De Rustende Jager aan de Oude Bosschebaan ligt in de luwte van de Loonse en Drunense Duinen. Het is een prima start- en eindpunt voor deze fietstocht. Onderweg kom je langs de beken van het Brabants plateau. De bekendste is de Zandleij. Die verbindt van oudsher Tilburg met de Maas. Een mooie tocht door natuurgebied de Brand en oude gehuchten zoals Distelberg en Giersbergen.

Lengte: 33 km
Biezenmortel, Haaren en Helvoirt

Rondje Dommel en Essche Stroom

Tijdens deze fietstocht zie je de vele gezichten van het Brabantse land tussen de Dommel en de Essche Stroom. De natuur in het centrum van Boxtel wordt gevolgd door boerenland en landgoederen bij Sint-Michielsgestel, Halder en Esch. Voorbij Esch fiets je tussen groene weiden en boomkwekerijen. Landgoed Nemerlaer vormt een mooie overgang naar de natuurrijke Kampina.

Lengte: 45 km, in te korten tot 28 km
Boxtel, Sint-Michielsgestel, Halder en Esch

Rondje Schone Leij

‘Met een schone Leij beginnen’. Dat is wat Waterschap De Dommel voor ogen staat met het stroomgebied van de Leij-beken. Ze liggen ten zuiden van Tilburg. Vanuit België stromen de Poppelsche en Rovertsche Leij Nederland binnen. Vanaf Goirle gaan ze samen verder als de Nieuwe Leij richting Tilburg. Via het centrum van Goirle fiets je eerst langs en over deze verschillende takken van de Leij. Onderweg kom je voorbij weidse akkers en kleine boerengehuchten als Breehees.

Lengte: 18 km, uit te breiden naar 28 km
Goirle, Breehees en Hilvarenbeek

Rondje Beerze en de Mortelen

Tussen Oirschot en Boxtel maak je een prachtige ronde langs het Brabants boerenland, kleine natuurgebieden en de Beerze. Deze beek ontstaat bij Landgoed Baest uit de samenloop van de Groote Beerze en de Kleine Beerze. Waterschap De Dommel heeft op verschillende plekken de beek weer laten kronkelen. En het bijzondere beeklandschap weer terug laten komen.

Lengte: 37 km
Spoordonk, Boxtel en Oirschot

Rondje Beerze, Reusel en Raamsloop

Bladel en Lage Mierde lagen vroeger midden in de uitgestrekte heidevelden, tot deze verdwenen voor de landbouw. Waterschap De Dommel brengt hier de natuur weer terug in de oude staat. Onderweg kom je langs de Neterselsche en Mispeleindsche Heide. Daar lijkt het of de tijd 150 jaar heeft stilgestaan. Op Landgoed De Utrecht is het prachtige beekdal van de Reusel bijna helemaal intact gebleven. De rietvelden en het moerasbos op Waterpark Groote Beerze maken de afwisselende tocht compleet.

Lengte: 40, in te korten tot 32 km
Bladel, Casteren, Lage Mierde en Hulsel

Rondje Dommelse watermolens

Direct na de drukte bij het station fiets je over het groene terrein van de universiteit. Dan langs de Dommel die dwars door het hart van Eindhoven stroomt. Een bron van natuur, rust en ontspanning in het drukke stadsleven. De fietstocht gaat verder door het buitengebied van Nuenen tot aan het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. De eerste watermolen tref je na Nederwetten.

Lengte: 32 km, in te korten tot 22 km
Eindhoven, Nuenen, Son en Nederwetten

Rondje Dommel en Tongelreep

Deze route is erg bijzonder. Want je kunt zó dichtbij de grote stad erg mooi en rustig in het groen fietsen. Net voorbij de drukte van station Eindhoven fiets je al langs de slingerende Dommel met haar groene oevers. De tocht gaat door de bossen van Aalst. En door landelijke gehuchten als Heikant en Timmereind bij Waalre. Onderweg kom je voorbij natte beekdalen langs de Tongelreep. Via de Klotputten en de Genneper Parken kom je daarna weer terug in het bruisende centrum van Eindhoven.

Lengte: 35 km, in te korten tot 27 km
Eindhoven, Aalst en Waalre

Rondje de Malpie

Vanuit het centrum van Valkenswaard maak je een afwisselende tocht door de Malpie en het Leenderbos. Je fietst door uitgestrekte bossen en heidevelden. Daartussenin kronkelen de Dommel en de Tongelreep door natte beekdalen met veel gras. De fietstocht komt langs historische plekken, zoals de Venbergse Watermolen en de Achelse Kluis.

Lengte: 22 km, uit te breiden naar 30 km
Dommelen, Borkel & Schaft en Gastel