Het gebied van de Dommel is een prachtig, landschappelijk gebied in de Meierij en de Kempen. Heerlijk om hiervan te genieten. Daarom hebben we voor je een aantal fietstochten uitgestippeld. Uiteraard staat ‘water’ hierin centraal. We leiden je langs diverse waterprojecten en -objecten die ervoor zorgen dat er voldoende water voor de landbouw en de natuur is. Maar ook dat we droge voeten houden als er te veel water is.

Rondje Zandleij

In de luwte van de Loonse en Drunense Duinen ligt fietscafe De Rustende Jager. Dit is een prima start- en eindpunt voor deze fietstocht. Onderweg kom je langs de beken van het Brabants plateau. De bekendste is de Zandleij, die van oudsher Tilburg verbindt met de Maas. Een mooie tocht door natuurgebied de Brand en oude gehuchten zoals als Distelberg en Giersbergen.

Lengte: 33 km
Biezenmortel, Haaren en Helvoirt

Rondje Dommel en Essche Stroom

Tijdens deze fietstocht zie je de vele gezichten van het Brabantse land tussen de Dommel en de Essche Stroom. De natuur in het centrum van Boxtel wordt gevolgd door kleinschalig boerenland en landgoederen bij Sint-Michielsgestel, Halder en Esch. Voorbij Esch fietst u tussen groene weiden en boomkwekerijen. Landgoed Nemerlaer vormt daarna als het ware de overgang naar de natuurrijke Kampina.

Lengte: 45 km, in te korten tot 28 km
Boxtel, Sint-Michielsgestel, Halder en Esch

Rondje Dommel Sint-Oedenrode

Deze fietsroute is tijdelijk niet beschikbaar.

Tussen Boxtel en Sint-Oedenrode geeft de Dommel zijn schoonheid in volle glorie prijs, terwijl hij traag door het schilderachtige laagland slingert. De tocht begint en eindigt in Sint-Oedenrode. Je fietst langs weilanden, idyllische boerderijen en door piepkleine dorpen die omgeven zijn door glooiende akkers.

Lengte: 32 km, in te korten tot 27 km
Sint-Oedenrode, Olland, Liempde en Boskant

Rondje Schone Leij

‘Met een schone Leij beginnen’ dat is wat Waterschap De Dommel voor ogen staat met het stroomgebied van de Leij-beken ten zuiden van Tilburg. Vanuit België stromen de Poppelsche en Rovertsche Leij Nederland binnen om vanaf Goirle gezamenlijk verder te gaan als de Nieuwe Leij richting Tilburg.  Via het centrum van Goirle fiets je eerst langs en over deze verschillende takken van de Leij. Onderweg passeer je weidse akkers en kleine boerengehuchten als Breehees.

Lengte: 18 km, uit te breiden naar 28 km
Goirle, Breehees en Hilvarenbeek

Rondje Beerze en de Mortelen

Tussen Oirschot en Boxtel maakt deze fietstocht een prachtige ronde langs Brabants boerenland met de bekende langgevelboerderijen en door kleinschalige natuurgebieden en de Beerze. Deze beek ontstaat bij Landgoed Baest uit de samenloop van de Groote Beerze en de Kleine Beerze. Waterschap De Dommel heeft hier de afgelopen jaren hard gewerkt om de beek weer te laten kronkelen en het typische beeklandschap in ere te herstellen.

Lengte: 37 km
Spoordonk, Boxtel en Oirschot

Rondje Beerze, Reusel en Raamsloop

Bladel en Lage Mierde lagen vroeger midden in de uitgestrekte heidevelden, tot deze verdwenen voor de landbouw. Waterschap De Dommel brengt hier de natuur weer terug in de oude staat. Onderweg kom je langs de Neterselsche en Mispeleindsche Heidewaar het lijkt of de tijd 150 jaar heeft stilgestaan. Op Landgoed De Utrecht is het prachtige beekdal van de Reusel vrijwel intact gebleven. De rietvelden en het moerasbos op Waterpark Groote Beerze maken de afwisselende tocht compleet.

Lengte: 40, in te korten tot 32 km
Bladel, Casteren, Lage Mierde en Hulsel

Rondje Dommelse watermolens

Direct na het station ruil je het drukke verkeer in voor groene gazons en ruisende populieren bij de universiteitsgebouwen. U fietst langs de Dommel die dwars door het hart van Eindhoven stroomt. Een bron van natuur, rust en ontspanning in het drukke stadsleven. De fietstocht gaat door het buitengebied van Nuenen tot het Wilhelminakanaal in Son en Breugel. De eerste watermolen tref je na het passeren van het dorp Nederwetten.

Lengte: 32 km, in te korten tot 22 km
Eindhoven, Nuenen, Son en Nederwetten

Rondje Dommel en Tongelreep

Wat deze route bijzonder maakt is dat je zó dichtbij de grote stad zó fraai en rustig in het groen kunt fietsen. Net voorbij  het station fiets je al langs de slingerende Dommel met haar groene oevers. De tocht gaat door de bossen van Aalst en landelijke gehuchten als Heikant en Timmereind bij Waalre met onderweg natte beekdalen langs de Tongelreep. Via de Klotputten en de Genneper Parken kom je vervolgens weer terug in het bruisende centrum van Eindhoven.

Lengte: 35 km, in te korten tot 27 km
Eindhoven, Aalst en Waalre

Rondje de Malpie

Vanuit het centrum van Valkenswaard fiets je een afwisselende tocht door de Malpie en het Leenderbos, langs de Dommel en de Tongelreep. U fietst door uitgestrekte bossen en heidevelden daartussenin kronkelen de Dommel en de Tongelreep door natte, grassige beekdalen.  De fietstocht komt langs enkele historische plekken, zoals de Venbergse Watermolen en het klooster Achelse Kluis. Hier wonen nog paters en wordt trappistenbier gebrouwen.

Lengte: 22 km, uit te breiden naar 30 km
Dommelen, Borkel & Schaft en Gastel