Het gebied van de Dommel is een prachtig, landschappelijk gebied in de Meierij en de Kempen. Heerlijk om hiervan te genieten. Daarom hebben we voor u een aantal fietstochten uitgestippeld. Uiteraard staat ‘water’ hierin centraal. We leiden u langs diverse waterprojecten en -objecten die ervoor zorgen dat er voldoende water voor de landbouw en de natuur is. Maar ook dat we droge voeten houden als er te veel water is.

Rondje Zandleij

In de luwte van de Loonse en Drunense Duinen ligt fietscafe De Rustende Jager. Dit is een prima start- en eindpunt voor deze fietstocht. Onderweg kom je langs de beken van het Brabants plateau. De bekendste is de Zandleij, die van oudsher Tilburg verbindt met de Maas. Een mooie tocht door natuurgebied de Brand en oude gehuchten zoals als Distelberg en Giersbergen.

Lengte: 33 km
Biezenmortel, Haaren en Helvoirt

Rondje Dommel en Essche Stroom

Tijdens deze fietstocht zie je vele gezichten van het Brabantse land tussen de Dommel en de Essche Stroom. De natuur in het centrum van Boxtel wordt gevolgd door kleinschalig boerenland en landgoederen bij Sint-Michielsgestel, Halder en Esch. Voorbij Esch fiets je tussen groene weiden en boomkwekerijen. Landgoed Nemerlaer vormt daarna als het ware de overgang naar de natuurrijke Kampina.

Lengte: 45 km, in te korten tot 28 km
Boxtel, Sint-Michielsgestel, Halder en Esch

Rondje Dommel Sint-Oedenrode

Tussen Boxtel en Sint-Oedenrode geeft de Dommel zijn schoonheid in volle glorie prijs, terwijl hij traag door het schilderachtige laagland slingert. De tocht begint en eindigt in Sint-Oedenrode. Je fietst langs weilanden, idyllische boerderijen en door piepkleine dorpen die omgeven zijn door glooiende akkers.

Lengte: 32 km, in te korten tot 27 km
Sint-Oedenrode, Olland, Liempde en Boskant

Rondje Schone Leij

‘Met een schone Leij beginnen’ dat is wat Waterschap De Dommel voor ogen staat met het stroomgebied van de Leij-beken ten zuiden van Tilburg. Vanuit België stromen de Poppelsche en Rovertsche Leij Nederland binnen om vanaf Goirle gezamenlijk verder te gaan als de Nieuwe Leij richting Tilburg.  Via het centrum van Goirle fiets je eerst langs en over deze verschillende takken van de Leij. Onderweg passeer je weidse akkers en kleine boerengehuchten als Breehees.

Lengte: 18 km, uit te breiden naar 28 km
Goirle, Breehees en Hilvarenbeek

Rondje Beerze en de Mortelen

Tussen Oirschot en Boxtel maakt deze fietstocht een prachtige ronde langs Brabants boerenland met de bekende langgevelboerderijen en door kleinschalige natuurgebieden en de Beerze. Deze beek ontstaat bij Landgoed Baest uit de samenloop van de Groote Beerze en de Kleine Beerze. Waterschap De Dommel heeft hier de afgelopen jaren hard gewerkt om de beek weer te laten kronkelen en het typische beeklandschap in ere te herstellen.

Lengte: 37 km
Spoordonk, Boxtel en Oirschot

Rondje Beerze, Reusel en Raamsloop

In de 19e eeuw waren Bladel en Lage Mierde kleine boerengemeenschappen te midden van uitgestrekte heidevelden. Een eeuw later werd de heide in rap tempo ontgonnen en in gebruik genomen als landbouwgrond. Meer naar het zuiden en westen, richting de grens met België kwam de grond in handen van investeringsmaatschappijen, zoals Levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht. Die lieten de heide ontginnen om er naaldbos te planten. Veel waardevolle natuurgebieden zijn toen verdwenen.

Waterschap De Dommel wil een deel van die natuur weer in oude staat terugbrengen. Beken als de Groote Beerze, de Reusel en de Raamsloop spelen hierbij een belangrijke rol. Zo is een deel van de rechte, brede Beerze inmiddels veranderd in een meanderende stroom met her en der moeras en natte graslanden. Deze fietstocht vanuit Bladel leidt u langs diverse beekherstelprojecten, die het waterschap in samenwerking met andere partijen heeft uitgevoerd of binnenkort gaat uitvoeren. Zo zijn er plannen voor de Reusel bij de Mierden en voor de Raamsloop bij Bladel. De beekdalen zullen natuurlijker worden ingericht, net als bij de Groote Beerze met meer kronkels, poelen en moeras.

Lengte: 40 km, in te korten tot 32 km

Rondje Dommelse watermolens

Deze tocht begint goed: meteen na het station wordt het Eindhovense verkeersgewoel ingeruild voor een groene oase langs de slingerende Dommel. Midden tussen de universiteitsgebouwen spreiden groene gazons zich uit met ruisende populieren als decor. Over een paar jaar wordt het hier nóg mooier. Waterschap De Dommel en gemeente Eindhoven starten eind 2009 de uitvoering van een groot project, waarbij de oorspronkelijke loop van de beek wordt hersteld. De Dommel moet weer een prachtige, natuurlijke beek worden met een schone bodem en helder water. Voorbij het dorpje Nederwetten passeert u de Oude Toren (Kerkhoef). Het is een overblijfsel van de eerste parochiekerk van Nederwetten, gesticht in de middeleeuwen door de Priorij van Hooidonk. In 1982 werd de toren geconserveerd, zodat ie nu – pal langs de Dommel – nog steeds fier boven het landschap uitsteekt. Deze tocht staat vooral in het teken van watermolens. Voorbij de toren komt u eerst langs de Hooidonkse Watermolen; hij ligt iets verscholen achter een huizenrij. Hoewel niemand weet wanneer de molen is gebouwd, staat vast dat het een van de oudste watermolens is in het gebied van het waterschap.

Lengte: 32 km, in te korten tot 22 km

Rondje Genneper Parken

Aan de zuidrand van Eindhoven ligt het oude buurtschap Gennep als een oase van groen en rust te midden van nieuwbouwwijken, wegen en hightech laboratoria. Vanuit het centrum van de stad ben je er zó, op de fiets. Bij de Genneper Parken vinden de Dommel en de Tongelreep elkaar om verder samen Eindhoven binnen te stromen. Juist hier is Waterschap De Dommel zeer actief. Er worden diverse maatregelen genomen die ertoe leiden dat Eindhovenaren het hele jaar door droge voeten houden. Zo zorgt het waterschap ervoor dat, vlak bij de Locatellistraat, overtollig Dommelwater bij hoge afvoeren niet dwars door de stad stroomt, maar richting het Beatrixkanaal gaat. Zand en slib worden opgevangen in speciaal daarvoor aangelegde verbredingen in de beek, de Klotputten en de Vleut, zodat deze beken benedenstrooms in de stad niet dichtslibben. Omdat het opgevangen zand en slib vervuilende metaaldeeltjes bevat, is het water in de stad een stuk schoner.

Lengte: 35 km, in te korten tot 27 km

Rondje Malpie

Ten zuiden van Valkenswaard liggen uitgestrekte bossen en heidevelden. Daartussenin kronkelen de Dommel en de Tongelreep door natte, grassige beekdalen. Water is er volop in dit aantrekkelijke gebied bij Valkenswaard, Waalre en Eindhoven. Soms zelfs te overvloedig. Daarom richt Waterschap De Dommel op verschillende plaatsen overstromingsgebieden in, waar een teveel aan water tijdelijk kan worden vastgehouden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de voormalige visvijvers in Valkenswaard langs de Tongelreep, ten noorden van de Drie Bruggen. Maar ook voor het Dommeldal ten zuidwesten van Valkenswaard tussen de Dommelsche Watermolen en de Venbergse Watermolen bestaan vergevorderde plannen voor herinrichting.

Lengte: 22 km, uit te breiden naar 30 km

Links naar leuke fietstips in ons gebied

Heeft u gevonden wat u zocht?