Heb je een kleine put om grondwater op te pompen in je tuin of bij je bedrijf? Of wil je er een laten boren? Dan heb je in het gebied van Waterschap De Dommel voortaan te maken met een meldplicht voor bestaande putten. En een vergunningplicht voor een nieuwe kleine onttrekking.

Meldplicht

Vanaf 1 september 2023 bestaat er een meldplicht voor alle bestaande kleine grondwaterputten. We vragen álle gebruikers – van particulieren en bedrijven tot boeren en gemeenten - om je put online bij ons te registreren. Dat is gratis en hoeft maar 1 keer. Voor het melden heb je een jaar de tijd, tot 1 september 2024.

Melden kleine grondwaterput

Vergunningplicht

Je wilt een nieuwe put boren. Vanaf 1 juli 2023 heb je daarvoor in een groot deel van ons werkgebied een vergunning nodig. Houd er rekening mee, dat we heel terughoudend zijn met het geven van een vergunning. Dat doen we omdat Brabant verdroogt.

Vergunning aanvragen nieuwe put

Onder welk waterschap val ik?

Ga naar de postcodezoeker op de website van de unie van waterschappen. Vul je postcode in en ontdek onder welk waterschap je valt.

Open de postcodezoeker

Lukt online melden niet?

Heb je geen computer? Of lukt het aanmelden niet met het formulier hierboven?

Bel dan met het waterschap. Dat kan tijdens kantooruren op 0411 618 618.

Wat is kleinschalig grondwatergebruik?

Kleinschalig gebruik heet ook wel een kleine onttrekking, grondwaterbron of -winning, waterput of (tuin)beregeningssysteem. Het gaat om het oppompen van grondwater met een pompcapaciteit van minder dan 10 m3 per uur.

Met dat water sproeit men bijvoorbeeld de tuin of wordt stof en vuil afgespoten. Ook laat men vee drinken of worden producten gewassen en bevochtigd. Particulieren, bedrijven, gemeenten en agrariërs maken er gebruik van.

1 kubieke meter water is 1000 liter water. Het woord klein is misschien verwarrend.  Dat is ooit ontstaan door de vergelijking met grote grondwateronttrekkingen voor industrie, drinkwater en landbouw. Voor de grote onttrekkers waren al regels en vergunningplicht. Voor de kleine onttrekkingen was dat veel minder het geval.

Meer inzicht

De meldplicht helpt ons aan meer inzicht in álle grondwatergebruik. Ook van de kleinere putten. Met de vergunningplicht zetten we een rem op de groei van nieuwe putten. Dat is hard nodig in een steeds droger wordend Brabant.

gescheurde aarde door droogte