In de tuin van de Agnus Dei-kerk in Waalre stroomt bijna geen regenwater in het riool. Het water zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Je kunt deze tuin bezoeken en ideeën opdoen voor je eigen tuin.

Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen. Dat kun je hier zien. Er loopt een route langs de plekken waar regenwater op een slimme manier is afgekoppeld van het riool. Bij elke plek staat een bord met uitleg.

Burgerinitiatief

Het plan kwam van de mensen van de Agnus Dei-Kerk zelf. Zij zijn hier ook zelf mee aan de slag gegaan. Gemeente Waalre en Waterschap De Dommel hebben financieel bijgedragen.

“Het is belangrijk dat iedereen een steentje bijdraagt. En het is makkelijk te doen,” vertelt een van de initiatiefnemers Hans Vermeijden. “Wanneer we regenwater opvangen, kunnen we het meteen teruggeven aan de natuur. Nu gaat het regenwater vaak het riool in. Dat zorgt voor extra druk op het riool en soms voor wateroverlast. Het wordt onnodig schoongemaakt in de rioolwaterzuivering. Dit kunnen we voorkomen als zoveel mogelijk mensen kleine aanpassingen doen in hun eigen tuin.”

Waar vind ik deze tuin?

Je vindt de Agnus Dei-kerk aan de Koningin Julianalaan 12 in Waalre. Het grootste gedeelte van de tuin is altijd open. Is de kerk open? Dan kun je de achtertuin ook bezoeken.