Kraak de Klas is een escapespel met het thema 'Een verstopping op de rioolwaterzuivering'. Het is geschikt voor de onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs (eventueel ook geschikt voor groep 8). Leerlingen leren in één lesuur van alles over een rioolwaterzuivering. Met Kraak de Klas geeft u een creatieve invulling aan de aardrijkskundeles. In groepjes gaan uw leerlingen met elkaar de competitie aan. Wie kraakt als eerste alle codes en opent de kist?

Wist u dat we per persoon wel 120 liter water per dag gebruiken? Dit water maken we vies bij het wassen, koken, tandenpoetsen, douchen en het doorspoelen van de toilet. Al dit vieze afwater komt in het riool terecht. Waterschappen maken het vieze afvalwater weer schoon in rioolwaterzuiveringen. Met het escapespel Kraak de Klas: Rioolwaterzuivering leren scholieren tijdens verschillende opdrachten onder andere over het waterverbruik in huis, wat ze wel en niet door de wc mogen spoelen en over het zuiveringsproces. Ze leren niet uit de boeken, maar spelenderwijs in een spannende en uitdagende competitie.

Hoe werkt Kraak de klas?

Kraak de klas wordt met zes groepjes van 4 à 5 leerlingen gespeeld in het eigen leslokaal. Elk groepje krijgt een houten kist. Door middel van het oplossen van opdrachten verzamelen zij codes en een sleutel van 5 hangsloten die bevestigd zijn aan deze kist. Met de juiste code of sleutel openen zij steeds een ander slot totdat de kist opengaat.

Materialen

Jeugdbestuurders spelen spel Kraak de Klas
Jeugdbestuurders spelen escapespel Kraak de Klas

Kraak de Klas bestaat uit zes houten kisten met daaraan verschillende hangsloten. Elke kist heeft een slotvermeerderaar om meerdere hangsloten aan de kist te kunnen hangen. Naast opdrachtkaarten bevat de kist een presentje voor de leerlingen.

Duur van het spel

Voor het spel is 40 minuten tijd nodig, het kan dus gespeeld worden binnen een lesuur. Bijvoorbeeld tijdens aardrijkskunde. Het spel kan gespeeld worden zonder dat het onderwerp van tevoren in de klas is besproken. Het vergt wel wat voorbereidingstijd van de docent (inlezen en spullen klaarzetten). Bij het spel zit een lesbrief, die u kunt gebruiken voor de introductie en nabespreking.

Aanvragen

Aan het lenen van Kraak de Klas Klimaatzorgen zijn geen kosten verbonden. U kunt het spel na reservering afhalen bij ons Waterschapshuis, Bosscheweg 56 5283 WB Boxtel, van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 16:00 uur. U moet het spel binnen een week weer afleveren op deze locatie.

Vraag Kraak de Klas aan via het aanvraagformulier Kraak de Klas.

Na uw aanvraag nemen wij contact met u op.

Meer informatie

Bel (0411) 618 618 of mail naar communicatie@dommel.nl.