Stap voor stap de regenpijp afkoppelen
Koppel je regenpijp af. Regenwater zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Zo stroomt er geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Bovendien kunnen riolen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken. Door teveel regenwater in het rioolstelsel kan het vuile rioolwater overstromen in oppervlaktewater.
Het afkoppelen van de regenpijp is niet moeilijk. Het doorzagen van de regenpijp boven het afvoerputje is al voldoende om ervoor te zorgen dat het schone regenwater niet verdwijnt in het riool. Maar waar laat je al dat regenwater? Onze collega Martien van Beljouw laat je stap voor stap zien hoe je een regenpijp afkoppelt. Word ook een Waterslim en ga aan de slag in je tuin!
Regenwater infiltreren
Infiltreren houdt in dat je regenwater naar een verlaagd deel van de tuin brengt, zodat het geleidelijk in de bodem kan wegzakken en het grondwater kan aanvullen. Infiltreren kan al door een stukje tuin ongeveer 20 cm te verlagen. Dit stukje komt na een flinke regenbui vaak wel even onder water te staan.
De watergoot
Een watergoot naar een verlaagd deel van de tuin moet voldoende water kunnen afvoeren. Voor een dakoppervlak van 60 m2 is een goot nodig van zeker 12,5 centimeter breed. Maak de goot voor een goede doorstroming licht aflopend.
Om te weten hoeveel water je tuin kan bergen, kan je de volgende vuistregel gebruiken: voor iedere m2 dakoppervlak is 0,5 m2 tuinoppervlak nodig. Bij deze berekening gaat het om het dakoppervlak dat afwatert via de betreffende regenpijp.
Is uw tuin geschikt voor infiltratie?
Het is belangrijk om van te voren te onderzoeken of jouw tuin geschikt is voor infiltratie. Houd daarbij rekening met de volgende punten:
- Het grondwaterpeil mag niet te hoog zijn;
- Een zanderige bodem laat beter water door dan een kleibodem, veenbodem of leembodem en is het best geschikt voor infiltratie. Kleigrond, veengrond en leemgrond zijn minder geschikt of zelfs helemaal niet geschikt voor infiltratie;
- De infiltratieplek moet gemaakt worden op ten minste 2 meter afstand van de gevel, 3 tot 6 meter van de kelder en 2 meter van bomen. Let op: deze afstanden gelden ook voor het huis en bomen van de buren;
- Ligt uw tuin hoger dan de omgeving of uw huis? Vraag dan een deskundige of en hoe u regenwater kunt infiltreren.
Het aanleggen van een grindkoffer
In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen. Vervolgens trekt het water langzaam in de grond. Om schade aan de fundamenten van jouw woning te voorkomen, is het belangrijk dat de grindkoffer niet te dicht naast je woning wordt aangelegd.
Hoe ga je te werk?
- Graaf een gat of greppel;
- Bedek het gat met een waterdoorlatende kunststofdoek (geotextiel). Dit doek voorkomt dat de grindkoffer dichtslibt met zand;
- Vul het gat met grind, lavasteen of kleikorrels.
Subsidie voor het afkoppelen van regenwater
De regenpijp doorzagen en een regenton plaatsen om regenwater op te vangen, een groen dak aanleggen of tegel eruit en plantje erin. Het zijn allemaal voorbeelden van het afkoppelen van regenwater.
Waterschap De Dommel wil inwoners stimuleren om in hun eigen leefomgeving regenwater af te koppelen. Wij doen dit door aan te sluiten bij de gemeentelijke subsidieregelingen. Wij bieden zelf dus geen subsidie aan. Het is per gemeente verschillend waar je mogelijk subsidie op kan krijgen.
Meer weetjes en tips
Wil je meer lezen over andere tips zoals het plaatsen van een groen dak of een regenton? Ga hieronder dan terug naar: