Het afkoppelen van de regenpijp heeft veel voordelen. Schoon regenwater hoeft niet naar het riool, waardoor het rioolstelsel niet onnodig wordt belast. In plaats daarvan trekt het schone regenwater de grond in en wordt het grondwater aangevuld.

Het afkoppelen van de regenpijp is niet moeilijk. Het doorzagen van de regenpijp boven het afvoerputje is al voldoende om ervoor te zorgen dat het schone regenwater niet verdwijnt in het riool. Maar waar laat u al dat regenwater?

Er zijn verschillende mogelijkheden om regenwater in uw tuin op te vangen. Denk aan het aanleggen van een grindkoffer of het plaatsen van een regenton.

Het aanleggen van een grindkoffer

In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen. Vervolgens trekt het water langzaam in de grond.

Hoe gaat u te werk?

  1. Graaf een gat of greppel;
  2. Bedek het gat met een waterdoorlatende kunststofdoek (geotextiel). Dit doek voorkomt dat de grindkoffer dichtslibt met zand;
  3. Vul het gat met grind, lavasteen of kleikorrels.

Het plaatsen van een regenton

Na het afkoppelen van de regenpijp kunt u het regenwater opvangen in een regenton. Door het water op te slaan, kunt u het later gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven.

Hoe gaat u te werk?

  1. Meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton;
  2. Markeer dezelfde hoogte voor de aansluiting op de regenpijp;
  3. Zaag een stuk van ongeveer 5 cm uit de regenpijp;
  4. Plaats de vulautomaat tussen beide uiteinden van de regenpijp. Maak hiervoor indien nodig de beugels van de regenpijp tijdelijk los. Let op: nog niet vastlijmen;
  5. Verbind de vulautomaat met de regenton met behulp van een afvoerpijpje;
  6. Controleer of alles goed past. Demonteer alle aansluitingen en schuur ze licht op. Lijm ze vervolgens definitief in elkaar met pvc lijm.

Kijk voor meer informatie op de website van Huisje Boompje Beter.