De categorie gieten en regen bestaat uit zeven weetjes en tips om bewuster om te gaan met water in uw tuin.

Koppel de regenpijp af

Koppel uw regenpijp af. Regenwater zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Zo stroomt er geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Bovendien kunnen riolen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken. Hierdoor kan het vuile rioolwater overstromen in oppervlaktewater.

Zo doet u dat: stap voor stap de regenpijp afkoppelen.

Vang water op in een regenton

Steeds meer mensen hebben een regenton. En dat is een slimme zet om ook in tijden van droogte uw planten water te kunnen geven. Een regenton plaatsen is heel eenvoudig. Door uw regenpijp af te koppelen, vangt u regenwater op in een regenton en stroomt het niet onnodig het riool in.

Zo doet u dat: stap voor stap een regenton plaatsen.

Maak een groen dak

Plantjes op bijvoorbeeld uw berging of garage houden regenwater langer vast. Het riool wordt zo minder belast. Ook wordt uw tuin een fijne plek voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Een dak bedekken met gras, mos of sedum heeft veel voordelen:

  • Groene daken vangen regenwater op, waardoor het riool minder wordt belast bij hevige regenval;
  • Ook dragen groene daken bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Een dak met begroeiing werkt namelijk isolerend: dat scheelt stookkosten;
  • Groene daken stralen bij hogere temperaturen minder warmte uit. En dat heeft weer een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur.

Zo doet u dat: stap voor stap een groen dak aanleggen.

Tegel eruit, groen erin

Tegel eruit, groen erin! Met een groene tuin met weinig bestrating voorkomt u wateroverlast. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en zo het grondwater aanvullen. Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Een tuin met gras en planten neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast;
  • Door het ontbreken van groen in stedelijk gebied is het op hete dagen wel 8°C warmer. Planten houden uw tuin koel en aangenaam;
  • Door meer groen helpt u vogels, bijen en vlinders.

Sproei de tuin wekelijks in plaats van iedere dag een beetje

Sproei uw tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. De tuin blijft groen en u bespaart elke week liters water.
Tip:

  • Compost is goed voor de waterhuishouding van de bodem. Als je wat compost door zandgrond schept, kan die het water beter vasthouden;
  • Bodembedekkers, boomschors, houtsnippers of cacaodoppen helpen voorkomen dat onbedekte aarde uitdroogt.

Verwijder onkruid milieuvriendelijk

Bestrijdingsmiddelen verslechteren de kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook wanneer de tuin niet direct aan het water ligt, kunnen chemische stoffen via riolering of grondwater in het oppervlaktewater terechtkomen.

Vang kookvocht op

Kookvocht opvangen en buiten over tegels gieten.

Vang het kookvocht op als je aardappelen of groenten afgiet. Laat dit water niet afkoelen, maar gooi het zo heet mogelijk over het onkruid tussen de tegels. Heel milieuvriendelijk. Zo komen er geen bestrijdingsmiddelen in het water.

Folder Waterschijf van vijf

De folder Waterschijf van vijf boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Download de folder hier:

Folder Waterschijf van vijf

Folder Eenvoudige ideeën voor water in de tuin

De folder Eenvoudige ideeën voor water in de tuin laat zien hoe water zorgt voor tuinplezier en meer natuur en leven in de tuin. Wilt u een PDF-bestand van de folder ontvangen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@dommel.nl.

Folder Jouw initiatief tot een succes

Heb jij een idee of plan om inwoners te stimuleren bewust met water om te gaan in de tuin of in de openbare ruimte? Wij zijn blij met jouw initiatief! Deze folder helpt je om je idee of plan verder uit te werken en te realiseren.