De categorie gieten en regen bestaat uit zes weetjes en tips om bewuster om te gaan met water in uw tuin.

Koppel de regenpijp af

Koppel de regenpijp af, waardoor schoon regenwater niet naar het riool hoeft: riolen kunnen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken, waardoor het vuile rioolwater overstroomt in oppervlaktewater.

Zo doet u dat: stap voor stap de regenpijp afkoppelen.

Vang water op in een regenton

Vang water op in een regenton. Regenwater is prima te gebruiken om de planten in de tuin water te geven of om de auto mee te wassen. U bespaart zo liters drinkwater.

Maak een groen dak

Een groen dak is bedekt met aarde en planten. Een dak bedekken met gras, mos of sedum heeft veel voordelen.

  • Groene daken vangen regenwater op, waardoor het riool minder wordt belast bij hevige regenval;
  • Ook dragen groene daken bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Een dak met begroeiing werkt namelijk isolerend: dat scheelt stookkosten;
  • Groene daken stralen bij hogere temperaturen minder warmte uit. En dat heeft weer een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur.

Tegel eruit, groen erin

Met een groene tuin met weinig bestrating helpt u wateroverlast te voorkomen.

  • Een tuin met gras en planten neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast;
  • Door het ontbreken van groen in stedelijk gebied is het op hete dagen wel 8°C warmer. Planten houden uw tuin koel en aangenaam;
  • Door meer groen helpt u vogels, bijen en vlinders.

Sproei de tuin wekelijks in plaats van iedere dag een beetje

Sproei de tuin liever 1 keer in de week een langere tijd in plaats van elke dag kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. De tuin blijft groen en u bespaart elke week liters water.

Verwijder onkruid milieuvriendelijk

Bestrijdingsmiddelen verslechteren de kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook wanneer de tuin niet direct aan het water ligt, kunnen chemische stoffen via riolering of grondwater in het oppervlaktewater terechtkomen.

Folder Waterschijf van vijf

De folder Waterschijf van vijf boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water kunt u downloaden op de pagina Folders en brochures.

Folder Jouw initiatief tot een succes

Heb jij een idee of plan om inwoners te stimuleren bewust met water om te gaan in de tuin of in de openbare ruimte?Wij zijn blij met jouw initiatief! Deze folder helpt je om
je idee of plan verder uit te werken en te realiseren.