Op deze pagina staan weetjes en tips om bewuster om te gaan met water in jouw tuin. Ook kun je een voorbeeldtuin bezoeken en subsidie aanvragen. Klik hieronder op een onderwerp om meteen naar de informatie te gaan:

Nieuwsbrief Bewuster omgaan met water

Onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water verschijnt 2 keer per jaar. Meld je aan als je de nieuwsbrief voortaan automatisch wil ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief Bewuster omgaan met water(externe link)

Koppel de regenpijp af

Koppel je regenpijp af. Regenwater zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Zo stroomt er geen schoon regenwater in het riool en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Bovendien kunnen riolen tijdens forse regenbuien niet altijd al het water verwerken. Hierdoor kan het vuile rioolwater overstromen in oppervlaktewater.

Zo doe je dat: stap voor stap de regenpijp afkoppelen.

Afgekoppelde regenpijp in de tuin

Vang water op in een regenton

Steeds meer mensen hebben een regenton. En dat is een slimme zet. Zo kan je ook in tijden van droogte je planten water geven. Een regenton plaatsen is heel eenvoudig. Door je regenpijp af te koppelen, vang je regenwater op in een regenton en stroomt het niet onnodig het riool in.

Zo doe je dat: stap voor stap een regenton plaatsen.

Een regenton in de tuin

Maak een groen dak

Plantjes op, bijvoorbeeld, jouw berging of garage houden regenwater langer vast. Het riool wordt zo minder belast. Ook wordt je tuin een fijne plek voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Een dak bedekken met gras, mos of sedum heeft veel voordelen:

 • Groene daken vangen regenwater op, waardoor het riool minder wordt belast bij hevige regenval;
 • Ook dragen groene daken bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Een dak met begroeiing werkt namelijk isolerend: dat scheelt stookkosten;
 • Groene daken stralen bij hogere temperaturen minder warmte uit. En dat heeft weer een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur.

Zo doe je dat: stap voor stap een groen dak aanleggen

Groen dak op een woning

Tegel eruit, groen erin

Tegel eruit, groen erin! Met een groene tuin met weinig bestrating voorkom je wateroverlast. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en zo het grondwater aanvullen. Een aantal voordelen op een rijtje:

 • Een tuin met gras en planten neemt regenwater op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast;
 • Door het ontbreken van groen in stedelijk gebied is het op hete dagen wel 8°C warmer. Planten houden jouw tuin koel en aangenaam;
 • Door meer groen help je vogels, bijen en vlinders.

Zo doe je dat: tegel eruit, groen erin.

Sproei de tuin wekelijks in plaats van iedere dag een beetje

Sproei je tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. De tuin blijft groen en je bespaart elke week liters water.
Tip:

 • Compost is goed voor de waterhuishouding van de bodem. Als je wat compost door zandgrond schept, kan die het water beter vasthouden;
 • Bodembedekkers, boomschors, houtsnippers of cacaodoppen helpen voorkomen dat onbedekte aarde uitdroogt.
Een watersproeier die water spuit

Verwijder onkruid milieuvriendelijk

Bestrijdingsmiddelen verslechteren de kwaliteit van het oppervlaktewater. Ook wanneer de tuin niet direct aan het water ligt, kunnen chemische stoffen via riolering of grondwater in het oppervlaktewater terechtkomen.

Onkruid wordt weggehaald met een natuurlijke krabber

Vang kookvocht op

Vang het kookvocht op als je aardappelen of groenten afgiet. Laat dit water niet afkoelen, maar gooi het zo heet mogelijk over het onkruid tussen de tegels. Heel milieuvriendelijk. Zo komen er geen bestrijdingsmiddelen in het water.

Kookvocht uit een pan wordt overgegoten in een gieter

Klimaatbestendige voorbeeldtuin in Waalre

In de tuin van de Agnus Dei-kerk in Waalre stroomt bijna geen regenwater in het riool. Het water zakt de bodem in en vult het grondwater aan. Je kunt deze tuin bezoeken en ideeën opdoen voor je eigen tuin. Er loopt een route langs de plekken waar regenwater op een slimme manier is afgekoppeld van het riool. Bij elke plek staat een bord met uitleg.

Lees meer over de klimaatbestendige voorbeeldtuin in Waalre.

Subsidie voor het afkoppelen van regenwater

De regenpijp doorzagen en een regenton plaatsen om regenwater op te vangen, een groen dak aanleggen of tegel eruit en plantje erin. Het zijn allemaal voorbeelden van het afkoppelen van regenwater.

Waterschap De Dommel wil inwoners stimuleren om in hun eigen leefomgeving regenwater af te koppelen. Wij doen dit door aan te sluiten bij de gemeentelijke subsidieregelingen. Wij bieden zelf dus geen subsidie aan. Het is per gemeente verschillend waar je mogelijk subsidie op kan krijgen.

Bekijk hoe je subsidie kan ontvangen

Folders downloaden of opvragen

We hebben verschillende folders die je hieronder kan downloaden, of opvragen door een e-mail te sturen.

 • Waterschijf van vijf: Op zoek naar tips over watergebruik? Download dan de folder 'Waterschijf van Vijf'. Deze zit boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water.
 • Water in de tuin: De folder 'Eenvoudige ideeën voor water in de tuin' laat zien hoe water zorgt voor tuinplezier en meer natuur en leven in de tuin. Wilt u een PDF-bestand van de folder ontvangen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@dommel.nl.
 • Jouw wateridee: Heb jij een idee of plan om inwoners te stimuleren bewust met water om te gaan in de tuin of in de openbare ruimte? Wij zijn blij met jouw initiatief! De folder hieronder helpt je om je idee of plan verder uit te werken en te realiseren.

Regenwater: gebruik het in de tuin!

De volgende video van Stichting Rioned geeft aan waarom het leuk en goed is om regenwater in de tuin te laten.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/gjqo1OCuTvk?disablekb=1&modestbranding=1