Waterschap De Dommel introduceert de Waterschijf van vijf: bewuster omgaan met water. Hoe ga ik om met water in de tuin? Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? De waterschijf staat boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Een bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving is voor iedereen binnen handbereik.

waterschijf van vijf

Wassen, gieten en regen, doorspoelen, koken en drinken zijn de vijf vakken van de Waterschijf van vijf. In totaal staan er 26 tips en weetjes op de waterschijf. Een greep uit de vijf vakken: bij een douchebeurt gebruik je maar de helft van het water van een vol bad; als je oude medicijnen bij de apotheek inlevert voorkom je dat ze in oppervlaktewater terecht komen; de CO2-uitstoot van de productie van kraanwater is 400 keer lager dan die van in plastic of glas verpakt flessenwater; met afgekoeld kookvocht kun je je planten water geven; sproei de tuin liever 1 keer per week een langere tijd dan dagelijks kort. Planten kunnen zo beter tegen droogte. Hun wortels groeien dieper in de grond om water te vinden. 

Ontstaan idee Waterschijf van vijf

Adviseur waterkwaliteit Jan van de Graaf diende vorig jaar het idee voor de Waterschijf van vijf in bij het innovatieplatform van Waterschap De Dommel. Met het innovatieplatform wil het waterschap innovatie en ideeën stimuleren in de hele organisatie, van technoloog tot administratief medewerker, van projectleider tot veldmedewerker. Jan: “Het idee werd geboren toen ik tijdens de lunchpauze een folder met de Schijf van vijf over gezond eten zag liggen. Net als deze alom bekende schijf van het Voedingscentrum, kunnen we als waterschap ook een Schijf van vijf maken. Maar dan volledig gericht op water: de Waterschijf van vijf. Een handige tool om mensen te laten weten hoe ze met hun dagelijkse gewoonten een bijdrage kunnen leveren aan de doelen van het waterschap. Dit draagt bij aan waterbewustzijn en uiteindelijk aan een beter milieu.”

Innovatieve organisatie

Waterschap De Dommel werkt aan schoon, voldoende en veilig water. Nieuwe oplossingen en technieken zijn essentieel om het werk goed te kunnen én blijven uitvoeren. Watergraaf Peter Glas: “Om de hedendaagse en toekomstige wateropgaven door klimaatverandering goed het hoofd te kunnen bieden, is een innovatieve aanpak noodzakelijk. Een innovatief klimaat binnen ons waterschap is hiervoor essentieel. En dat stimuleren we dan ook, bijvoorbeeld met het innovatieplatform. Zo werken we aan een continue verbetering van onszelf als organisatie en met de Waterschijf van vijf kunnen we ook onze inwoners helpen zelf een positieve bijdrage te leveren.”

Flyer

Heeft u gevonden wat u zocht?