De categorie koken bestaat uit vier weetjes en tips om bewuster om te gaan met water in uw keuken. Klik hieronder op een onderwerp om meteen naar de informatie te gaan:

Nieuwsbrief Bewuster omgaan met water

Onze nieuwsbrief Bewuster omgaan met water verschijnt 2 keer per jaar. Meld je aan als je de nieuwsbrief voortaan automatisch wil ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief Bewuster omgaan met water(externe link)

Spoel geen olie of frituurvet door

Spoel oud frituurvet niet door de gootsteen of wc, maar lever het gescheiden in. Giet het terug in een pak of fles. Zo raakt uw gootsteen of wc niet verstopt en voorkomt u storingen op onze rioolwaterzuivering.

Frituurvet wordt terug in frituurfles gegoten

Spoel geen restjes door de gootsteen

Klein restje in de pan? Spoel uw etensrestjes niet door de gootsteen, maar veeg ze uit de pan met keukenrol. Zo raakt uw gootsteen niet verstopt en voorkomt u storingen op onze rioolwaterzuivering.
Tip: Met een pannenlikker veeg je de pan ook makkelijk leeg.

Restjes worden met papieren doek uit pan gehaald

Kies voor een dag zonder vlees

Kies eens voor een dag zonder vlees. U bespaart zo veel water. Voor de productie van 100 gram vlees is gemiddeld 340 tot 1.500 liter water nodig. Voor Nederlandse producten is dat 180 tot 650 liter. Het water dat gebruikt wordt, is regenwater, grondwater en water uit beken en sloten.

Bron: Voedingscentrum(externe link).

Meisje eet maaltijd zonder vlees

Geef planten water met kookvocht

Afgekoeld kookvocht (zonder veel zout) is prima om uw planten mee water te geven. Zo verbruikt u minder kraanwater en hoeft het ook niet schoongemaakt te worden. Dat scheelt elke week 2 tot 6 liter drinkwater. En met heet kookvocht gaat u milieuvriendelijk het onkruid tussen uw tegels te lijf.
Tip: Gebruik niet te grote pannen bij het koken, zo bespaart u op voorhand al water.

Kookvocht wordt in gieter gegoten

Folder Waterschijf van vijf

De folder Waterschijf van vijf boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Download de folder hier:

Folder Waterschijf van vijf