Water staat centraal in onze wandelingen. Water is mooi en geeft rust. Onze routes voeren langs prachtige beken als de Dommel, Beerze, Reusel, Tongelreep, Rovertsche Leij en de Essche Stroom. Je komt langs watermolens, beekjes, vennen, rioolwaterzuiveringen en prachtige vijvers.

Rondje Bossche Broek

Vanaf de stadsmuren van ’s-Hertogenbosch wandel je dwars door het Bossche Broek. Ook kom je door Vught en langs Fort Isabella. Dat fort werd gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het werd tijdens het beroemde Beleg van 1629 ingenomen. Wanneer je terugkomt in ’s-Hertogenbosch kun je op de Vughterbrug kiezen. Je loopt boven over de stadsmuur terug. Of je bedient het pontje over de Dommel en wandelt aan de onderkant van de muren terug.

Lengte: 9 km
's-Hertogenbosch en Vught

Rondje Dal van de Beerze

Tussen Oisterwijk en Oirschot ligt een prachtig stukje Brabants platteland. Een oud land van kleine weilanden, doorsneden door dijkjes met eiken en rijen populieren. Verstopt tussen het groen liggen kleine plaatsen met oude boerderijen. Het is een landschap dat doet denken aan een tijd nog zonder machines en kunstmest. Een tijd van trekpaarden en watermolens. Je wandelt vanaf de kerk in Spoordonk over kleine weggetjes naar de Polsdonken. Daarna ga je over zandwegen en dijken tussen weilanden, akkers en stukjes bos richting het Beerzedal.

Lengte: 15 km
Spoordonk

Rondje Dommel en Essche Stroom

Over het gras langs de Dommel en Essche Stroom is het heerlijk wandelen. Vanaf het centrum van Sint-Michielsgestel loop je langs de Dommel. Je bereikt Landgoed Zegenwerp met zijn eeuwenoude eiken en beuken. Vanaf daar steek je, via een oud dijkje, door naar de Essche Stroom. Deze volg je tot Halder. Hier komt de Essche Stroom uit in de Dommel. Over de grasdijk loop je terug naar Sint-Michielsgestel.

Lengte: 9 km
Sint-Michielsgestel

Rondje Dommelbeemden

Deze wandeling loopt door een mooi en gaaf deel van het Dommeldal met weidse uitzichten. Onderweg zie je populieren en knotwilgen, oude afgesneden riviertjes en grote grazers. Fraaie boerderijen en kapelletjes maken de afwisseling compleet. Via het centrum van Liempde loop je richting de Dommel. Je kunt kiezen voor het pontje over het water of je neemt de route door Kasteren.

Lengte: 7,5 of 10 km
Liempde

Rondje Essche Stroom, Kleine Aa en Nemer

Er zijn werkzaamheden op deze route. Daarom is dit rondje tijdelijk niet beschikbaar.

Een mooie wandeling langs de beken Essche Stroom, Kleine Aa en de Nemer. Je komt voorbij verschillende plekken die zijn ingericht met nieuwe natuur. Verder wandel je door bos en langs hei in de Kampina, over Landgoed Nemerlaer en langs kasteel Nemerlaer. De route voert over onverharde kades en zandpaden en over verharde weggetjes.

Lengte: 19 km
Esch, Boxtel en Haaren

Route Kleine Dommel

Deze wandelroute start bij NS-station Eindhoven Centraal. Langs de Dommel loop je de stad uit. Je wisselt af tussen rustige harde weggetjes, onverharde bospaden en graspaden langs de Kleine Dommel. De route eindigt bij NS-Station Geldrop. Daar neem je de trein terug naar NS-station Eindhoven Centraal.

Lengte: 7,5 of 15 km
Eindhoven en Geldrop

Rondje Rovertsche Leij

Deze tocht door het stroomgebied van de Rovertsche Leij doet bijna paradijselijk aan. Volgens de 16e eeuwse taaldeskundige Joannes Goropius Becanus was hier het ‘Aards Paradijs met Adam en Eva’. Daarom misschien de naam Paradijsbrug, die je onderweg tegenkomt. Vanuit het centrum van Goirle wandel je het stroomgebied in. De naam Goirle komt eigenlijk van ‘goor’, dat drassig betekent. Het beekje kronkelt door een oud boerengebied, met varens begroeide bossen en open weides. De Rovertsche Leij en de Poppelsche Leij gaan vanaf hier samen verder in de Nieuwe Leij richting Tilburg.

Lengte: 12 km
Goirle

Rondje Tongelreep

Bij de Drie Bruggen is een heel nieuw gebied op de kaart gezet. Langs de route kun je de gegraven kronkels in de beek goed zien. Ze hebben binnen- en buitenbochten met verschillende stromingen. Door vistrappen kunnen verschillende beekvissen tegen de stroom in zwemmen. Bij de kronkelende beek liggen ook nog twee oude aanvoersloten voor de vijvers.

Lengte: 6 km
Valkenswaard

Rondje Vijvers van de Maaij

Tijdens deze afwisselende wandeling loop je tussen de (eerdere vis)vijvers van de Maaij. Langs de Beekloop gaat de route naar natuurgebied de Plateaux. Je steekt de Dommel over via een spannende hangbrug. Tussen Gallowayrunderen doorkruis je de heide van het Hageven. Via een pad over de weiden van de Pelterheggen loop je terug naar het begin van de wandeling.

Lengte: 10 of 16 km
Bergeijk

Rondje Waterpark Groote Beerze

Vanuit Bladel loop je door bossen, langs vennen, en over beukenlanen naar het oude landgoed Ten Vorsel. Daarna wandel je tussen akkers en weilanden, over de kade langs de Aa of Goorloop richting Hapert. Via de oevers van de Groote Beerze en het waterpark loop je terug naar Bladel.

Lengte: 11 of 15 km
Bladel en Hapert

Van Duizel naar Veldhoven-Dorp langs de Kleine Beerze

Deze route gaat bijna helemaal over onverharde paadjes. Je wandelt langs de kronkelende Kleine Beerze. De beek voert je langs poelen en bosranden met mooie vergezichten. In Veldhoven-Dorp neem je de bus terug naar Duizel, naar het beginpunt van je wandeling.

Lengte: 18 km
Duizel, Vessem, Veldhoven-Dorp

De wandelroute is een uitgave van Boekjes van eigen deeg in samenwerking met Waterschap De Dommel.

Het Dommelpad

Het Dommelpad bestaat uit een fiets- en een wandelroute langs en nabij de rivier de Dommel. De routes starten bij de oorsprong in België en eindigen in ’s-Hertogenbosch. Hier mondt de Dommel, samen met de Aa, uit in de Dieze. Je kunt de route ook in tegengestelde richting wandelen of fietsen. Beide routes zijn lange-afstandsroutes. Ze zijn 120 km lang.

Zie Visit Brabant voor meer informatie.