Water staat centraal in onze wandelingen. Water is mooi en geeft rust. Onze routes voeren langs prachtige beken als de Dommel, Beerze, Reusel, Tongelreep, Rovertsche Leij en de Essche Stroom. U komt langs watermolens, beekjes, vennen, zuiveringen en prachtige vijvers.

Rondje Bossche Broek

Vanaf de stadsmuren van ’s-Hertogenbosch wandelt u dwars door het Bossche Broek. Ook komt u door Vught en langs Fort Isabella. Dat fort werd gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het werd tijdens het beroemde Beleg van 1629 ingenomen. Wanneer u terugkomt in ’s-Hertogenbosch kunt u op de Vugtherbrug kiezen. U loopt boven over de stadsmuur terug. Of u bedient het pontje over de Dommel en wandelt aan de onderkant van de muren terug.

Lengte: 9 km
's-Hertogenbosch en Vught

Rondje Dal van de Beerze

Tussen Oisterwijk en Oirschot ligt een prachtig stukje Brabants platteland. Een oud land van kleine weilanden, doorsneden door dijkjes met eiken en rijen populieren. Verstopt tussen het groen liggen kleine plaatsen met oude boerderijen. Het is een landschap dat doet denken aan een tijd nog zonder machines en kunstmest. Een tijd van trekpaarden en watermolens. U wandelt vanaf de kerk in Spoordonk over kleine weggetjes naar de Polsdonken. Vanuit daar gaat de route over zandwegen en dijken tussen weilanden, akkers en kleine stukken bos richting het Beerzedal.

Lengte: 15 km
Spoordonk

Rondje Dommel en Essche Stroom

Over het gras langs de Dommel en Essche Stroom is het heerlijk wandelen. Vanaf het centrum van Sint-Michielsgestel loopt u langs de Dommel naar Landgoed Zegenwerp met zijn eeuwenoude eiken en beuken. Vanaf daar steekt u, via een oud dijkje, door naar de Essche Stroom. Deze volgt u tot Halder. Hier komt de Essche Stroom uit in de Dommel. Over de grasdijk loopt u terug naar Sint-Michielsgestel.

Lengte: 9 km
Sint-Michielsgestel

Rondje Dommelbeemden

Deze wandeling loopt door een mooi en gaaf deel van het Dommeldal met weidse uitzichten. Onderweg ziet u populieren en knotwilgen, oude afgesneden riviertjes en grote grazers. Fraaie boerderijen en kapelletjes maken de afwisseling compleet. Via het centrum van Liempde loopt u richting de Dommel. U kunt kiezen voor het pontje over het water of u neemt de route door Kasteren.

Lengte: 7,5 of 10 km
Liempde

Rondje Essche Stroom

Een mooie wandeling langs de beken Essche Stroom, Kleine Aa en de Nemer. U passeert verschillende locaties die zijn ingericht met nieuwe natuur. Verder wandelt u door bos en langs hei in de Kampina, over Landgoed Nemerlaer en langs kasteel Nemerlaer. De route voert over onverharde kades en zandpaden en over verharde weggetjes.

Lengte: 19 km
Esch, Boxtel en Haaren

Route Kleine Dommel

Deze wandelroute start bij NS-station Eindhoven Centraal. Langs de Dommel loopt u de stad uit. U wisselt af tussen rustige harde weggetjes, onverharde bospaden en graspaden langs de Kleine Dommel. De route eindigt bij NS-Station Geldrop. Daar neemt u de trein terug naar NS-station Eindhoven Centraal.

Lengte: 7,5 of 15 km
Eindhoven en Geldrop

Rondje Rovertsche Leij

Deze wandelroute is tijdelijk niet beschikbaar.

Deze tocht door het stroomgebied van de Rovertsche Leij doet bijna paradijselijk aan. Volgens de 16e eeuwse taaldeskundige Joannes Goropius Becanus was hier het ‘Aards Paradijs met Adam en Eva’. Vandaar misschien de naam Paradijsbrug, die u onderweg tegenkomt. Vanuit het centrum van Goirle wandelt u het stroomgebied in. De naam Goirle komt eigenlijk van ‘goor’, wat drassig betekent. Het beekje kronkelt door een oud boerengebied, met varens begroeide bossen en open weides. De Rovertsche Leij en de westelijker gelegen Poppelsche Leij gaan vanaf hier samen verder in de Nieuwe Leij richting Tilburg.

Lengte: 10 km
Goirle

 

Rondje Tongelreep

In een paar jaar tijd is er een heel nieuw gebied bij de Drie Bruggen op de kaart gezet. Langs de route zijn de gegraven kronkels in de beek goed zichtbaar. De kronkels hebben binnen- en buitenbochten met verschillende stromingen. Dankzij vistrappen kunnen verschillende beekvissen tegen de stroom in zwemmen. De oplettende wandelaar ziet dat de kronkelende beek nog wordt omgeven door twee oude aanvoersloten voor de vijvers.

Lengte: 6 km
Valkenswaard

Rondje Vijvers van de Maaij

Tijdens deze afwisselende wandeling loopt u tussen de (voormalige vis)vijvers van de Maaij. Langs de Beekloop gaat de route naar natuurgebied de Plateaux. U steekt de Dommel over via een spannende hangbrug. Tussen Gallowayrunderen doorkruist u de heide van het Hageven. Via een pad over de herstelde weiden van de Pelterheggen loopt u terug naar het startpunt van de wandeling.

Lengte: 10 of 16 km
Bergeijk

Rondje Waterpark Groote Beerze

Vanuit Bladel maakt u een afwisselende rondwandeling door bossen, langs vennen, en over beukenlanen naar het oude landgoed Ten Vorsel. Vandaar wandelt u tussen akkers en weilanden, over de kade langs de Aa of Goorloop richting Hapert. Via de oevers van de Groote Beerze en het waterpark loopt u terug naar Bladel.

Lengte: 11 of 15 km
Bladel en Hapert

Het Dommelpad

Het Dommelpad bestaat uit een fiets- en een wandelroute langs en nabij de rivier de Dommel. De routes starten bij de oorsprong in België en eindigen in ’s-Hertogenbosch. Hier mondt de Dommel, samen met de Aa, uit in de Dieze. U kunt de route ook in tegengestelde richting wandelen of fietsen. Beide routes zijn lange-afstandsroutes. Ze zijn 120 km lang.

Informatie over het Dommelpad staat in een folder van VVV Noordoost-Brabant en verkrijgbaar bij alle VVV-kantoren in ons gebied. Ook vindt u de routes op de site van Visit Brabant.

Totstandkoming Dommelpad

Samen met Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel en Stichting Streekhuis Groene Woud heeft Waterschap De Dommel het Dommelpad ontwikkeld. Routebureau Brabant is verantwoordelijk voor de productie. Streek-VVV Noordoost-Brabant heeft de realisatie uitgevoerd.