Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Meer weten?

Open dag Zondag Waterdag 2 oktober 2022

Kom 2 oktober naar Zondag Waterdag

Open dag Zondag Waterdag 2 oktober 2022

Op zondag 2 oktober 2022 van 10:00 tot 16:00 uur is onze open dag Zondag Waterdag. Kom naar deze leuke en leerzame dag vol met activiteiten op de rioolwaterzuivering in Sint-Oedenrode.

➡️ Maak een rondje langs de verschillende zuiveringsstappen op de rioolwaterzuivering
➡️ Kinderen kunnen plaatsnemen in onze machines
➡️ Knutsel waterdieren met de Afvaljuf
➡️ Bekijk de theatervoorstelling van de Klimaatjes over ‘Plastic Soup’
➡️ Kom waterdiertjes scheppen en ontdek het waterleven
➡️ Stap in ons bootje voor een tocht over de Dommel, wij vertellen alles over het project Klimaatrobuust Sint-Oedenrode.

Gratis toegang en kom op de fiets! 🚴‍♀️

Ook met regen een leuk uitje voor jong en oud!

Zoals de voorspellingen er nu uitzien valt er wel wat regen. Nu zijn wij dol op water, en niet vies van een beetje regen. Maar we laten onze open dag natuurlijk niet in het water vallen! Veel activiteiten zijn dan ook binnen of overdekt. Neem voor de zekerheid een paraplu mee dan maken we er samen een leuke dag van!

Activiteiten binnen en overdekt op open dag

Volg de weg van het water

Maak een rondje over het terrein van de rioolwaterzuivering. Zie hoe het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon water wordt. Een knap staaltje techniek: dagelijks zuiveren wij miljoenen liters per dag.

Bij de verschillende zuiveringsstappen staan medewerkers van Waterschap De Dommel om uitleg te geven over het zuiveringsproces.

Stap voor stap rioolwaterzuiveren
Op Zondag Waterdag mag jij met ons mee op de maaiboot of in een grote tractor

Bootje varen

Onze bootjes liggen klaar voor een mooi tochtje over de Dommel. Bij de informatietent vertellen we alles over het project Klimaatrobuust Beekdal Sint-Oedenrode. Kinderen mogen aan de slag als echte waterschappers door zandzakken te vullen en een rondje zaklopen. Stap samen in de boot, wij vertellen hoe het er straks uit komt te zien.

Heb jij wel eens in de maaiboot gezeten? Of in een grote tractor? Op Zondag Waterdag mag je het materieel waarmee wij de beken onderhouden van dichtbij bekijken.

Fun voor kinderen

De Afvaljuf leert kinderen afval niet te zien als eindproduct maar als materiaal om iets nieuws mee te maken. Schuif aan en knutsel jouw eigen onderwater wereld. Maak iets nieuws van iets wat we normaal weggooien. Al het schone afval ligt klaar om er wat moois van te maken.

Heb jij wel eens gehoord van de klimaatjes? Deze helden laten kinderen ‘doendenken’. Ze ervaren hoe ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Op Zondag Waterdag komen de klimaatjes optreden. Om 11:00 uur en 14:00 uur is er een voorstelling van ongeveer een uur die past bij kinderen van 4 tot 8 jaar, maar leuk is voor het hele gezin. Alvast een voorproefje op de bijzondere avonturen van de theaterpoppen? Bekijk dan de video.

Knutselen met de Afvaljuf

Klimaatverandering: wat kun je zelf doen?

Het klimaat verandert. Dat leidt tot droogte. Er ontstaat hittestress door het opwarmen van stenen van straten, huizen en andere gebouwen. Maar ook zorgen piekbuien voor wateroverlast in woonwijken en op landbouwpercelen.

Het vergroenen van je tuin helpt problemen door wateroverlast en droogte te voorkomen. Door minder tegels loopt het water na een hevige regenbui niet de straat op, maar trekt het de grond in. En minder tegels verkleint de kans op hittestress.

Op Zondag Waterdag vertelt Waterschap De Dommel wat er allemaal mogelijk is met het vergroenen van je tuin.

Regenton in je tuin

Waterschijf van vijf

Hoe ga ik om met water in de tuin? Kan ik water besparen tijdens het wassen? Wat mag er wel en niet in het toilet? De waterschijf van vijf staat boordevol weetjes en tips om bewuster om te gaan met water. Een bijdrage leveren aan een duurzame omgeving is voor iedereen binnen handbereik!

Kom naar Zondag Waterdag!

Wanneer: Zondag 2 oktober 2022
Tijd: 10:00 – 16:00 uur
Locatie: Rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode
Boskantseweg 76
5492 VB  Sint-Oedenrode 

Luchtfoto van de rioolwaterzuivering in Sint-Oedenrode