Goede voorbeelden van bewuster omgaan met water

Heb jij een slimme manier bedacht om regenwater in je tuin te laten? Of heb je een ander goed voorbeeld van bewuster omgaan met water en wil je anderen inspireren? Stuur dan een foto met uitleg naar communicatie@dommel.nl. Wie weet krijgt jouw voorbeeld een plekje op deze pagina.

Een regenton die vanzelf leegloopt

De overloopset is een standaard onderdeel voor regentonnen. Meestal wordt de overloopset bevestigd bij de bovenste uitloop van de regenton om overlopend regenwater af te voeren. Door de overloopset aan de onderste uitloop te bevestigen, loopt de regenton vanzelf leeg. Een effectieve en eenvoudige hevelconstructie.

Tip van: Nan Zevenhek

Planten geleidelijk water geven

Door een fles open te knippen en op zijn kop bij de plant in de grond te steken, komt regenwater geleidelijk bij de wortels van de plant terecht. Zo hoef je minder te sproeien en krijgen planten toch voldoende water.

Tip van: Willeke Bouwmans

Douche nog niet warm?

Niemand staat graag onder een koude douche. Maar het duurt altijd even voordat het water warm is. Het koude water loopt zo het riool in en dat is zonde. Door het koude water op te vangen met een emmer of gieter kunt u het gebruiken om de planten mee water te geven.

Tip van: Gabby Zegers

Spoelwater opvangen

Vang het spoelwater op van pannen en koffiekannen, vazen die je even door of voor spoelt. Het is beter en makkelijk om dit even om het hoekje bij de keukendeur buiten in een emmer of gieter te verzamelen. Dat water kan je beter gebruiken voor de planten.

Tip van: Harry

Giet overtollig kraanwater niet in de gootsteen maar sla het tijdelijk op in een gieter. Ik giet er wekelijks mijn binnen- en buitenplanten mee en vul mijn verdampingsbakje. Je kunt het ook gebruiken om het toilet mee door te spoelen.

Tip van: Paul Fiers

Spoel het toilet door met regenwater

Vang je regenwater op in een ton. Vul van daaruit een emmer met water en gooi die door het toilet. Je zult zien dat de kleur van het water iets minder helder is, maar daar hoef je het niet voor te laten. Je blijft er lekker mee  in beweging.

Tip van: Tiny