Rabatten snoeien, vissen afvangen, oude beek dempen, vlonderpad aanleggen. Het ligt allemaal vast op film. Dankzij Jozef van der Heijden. Deze Hulselnaar is dagenlang te vinden op het werkterrein van de Groote Beerze.  Uren materiaal legt hij vast.

Jozef van der Heijden

“Puur als hobby hoor”, lacht Van der Heijden. “Maar ik probeer het natuurlijk wel professioneel uit te dragen.”
Jozef van der Heijden is geboren en getogen in Netersel. “Mijn opa en vader hadden grond langs de beek. De Groote Beerze was vroeger mijn ‘playground’”,  vertelt Jozef. ”Toen ik hoorde dat Waterschap De Dommel ging werken aan de Groote Beerze, wilde ik daarbij zijn”.

Met de jaargetijden mee

Van der Heijden fotografeert en filmt al sinds zijn 18e. In 2014 begon hij met natuurfotografie. “Ik fotografeer alles wat in het jaar voorkomt. Ik loop eigenlijk met de jaargetijden mee. Ik leg alles vast, maar het liefst fotografeer ik vogels.”


Timelaps

Van het dempen van de oude beekloop van de Groote Beerze in Netersel maakte Jozef een timelaps. Met een lange ladder klom hij in de boom om zijn camera daaraan te knopen. Uren en uren materiaal nam hij op om er uiteindelijk een prachtig versneld filmpje van 2 minuten van te maken:


Trots

Van der Heijden vroeg toestemming aan het waterschap, Brabants Landschap en aannemer Van der Zanden om tijdens de werkzaamheden te filmen. “Vanaf de eerste schop in de grond ben ik erbij. In de ochtenden schiet ik het materiaal. In de middag zit ik nog uren achter mijn computer om de video’s te bewerken. Het is gewoon een 40-urige werkweek”,  lacht hij.  “Het meest trots ben ik op de totaalvideo van het project.”

Bekijk de video's

Nieuwsgierig naar alle video's van Jozef? Bekijk hier de playlist Groote Beerze