Kraak de Klas is een escapespel met het thema Klimaatzorgen in Nederland. Het is geschikt voor groep 8 en de onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs. Leerlingen leren in één lesuur alles over klimaat en water en worden hierdoor klimaatbewust. Met Kraak de Klas geeft u een creatieve invulling aan de aardrijkskundeles. In groepjes gaan uw leerlingen met elkaar de competitie aan. Wie kraakt als eerste alle codes en opent de kist?

In Nederland krijgen we door klimaatverandering warmere zomers en lange periodes van droogte. Hoosbuien zorgen voor wateroverlast. De waterschappen bedenken oplossingen voor de effecten hiervan. Onze jeugdbestuurder Rens Schapendonk is lid van het landelijke jeugdwaterschap. Deze enthousiaste jongeren helpen ons en geven advies. Heel belangrijk, want de jeugd heeft de toekomst. Met het escapespel Kraak de Klas denken leerlingen op een creatieve manier met hen mee en leren ze klimaatbewust te zijn. Gaat het ze lukken om alle codes binnen 40 minuten te kraken? Dan zijn zij geschikt als klimaatadviseur.

Hoe werkt Kraak de klas?

Kraak de klas wordt met zes groepjes gespeeld in het eigen leslokaal. Door middel van het oplossen van opdrachten en puzzels verzamelen zij codes van vier hangsloten die bevestigd zijn aan een houten kist. Met de juiste code openen zij steeds een ander hangslot totdat de kist opengaat.

Materialen

Kraak de Klas bestaat uit zes houten kisten met daaraan verschillende hangsloten. Elke kist heeft een slotvermeerderaar om meerdere hangsloten aan de kist te kunnen hangen. Naast opdrachtkaarten bevat de kist een presentje voor de leerlingen.

Duur van het spel

Voor het spel is 40 minuten tijd nodig. Het spel kan gespeeld worden zonder dat het onderwerp van tevoren in de klas is besproken. Bij het spel zit een lesbrief, die u kunt gebruiken voor de introductie en nabespreking.

Aanvragen

Aan Kraak de Klas zijn geen kosten verbonden. U kunt het spel afhalen bij ons Waterschapshuis, Bosscheweg 56 5283 WB Boxtel, van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 en 17:00 uur, of op vrijdag tussen 8:00 en 16:00 uur. U moet het spel binnen een week weer afleveren op deze locatie.

Vraag Kraak de Klas aan via het aanvraagformulier.

Na uw aanvraag nemen wij contact met u op.

Meer informatie

Bel (0411) 618 618 en vraag naar Ilse van der Doelen of mail naar communicatie@dommel.nl.