De rioolwaterzuivering Biest-Houtakker maakt het rioolwater schoon van Baarschot, Biest-Houtakker, Diessen, Esbeek, Goirle, Haghorst, Hilvarenbeek, Middelbeers, Oostelbeers en Westelbeers. Het rioolwater komt vanuit deze plaatsen door persleidingen bij de rioolwaterzuivering terecht. De rioolwaterzuivering heeft een zuiveringscapaciteit van 66.600 eenheden en loost het schone water op de beek de Reusel.

Luchtaanzicht waterzuivering Biest Houtakker
Luchtfoto rioolwaterzuivering Biest-Houtakker - okt 2013

Regionale rioolwaterzuivering

Deze rioolwaterzuivering ontvangt het rioolwater van veel kleine plaatsen. Het aanbod bedraagt momenteel ongeveer 60.000 eenheden. Elke dag maakt de installatie gemiddeld 12 miljoen liter rioolwater schoon. Dat is zo'n half miljoen liter (= 500 m3) per uur. Het gezuiverde water stroomt in de Reusel. Deze beek heeft een ecologische functie. Daarom is een goede waterkwaliteit erg belangrijk.

Klaar voor de toekomst

De rioolwaterzuivering heeft bij de verbouwing van 2012 een zandfilter en een biozone gekregen. Het zandfilter maakt het afvalwater extra schoon. De biozone maakt het gezuiverde water weer natuurlijker, voordat het in de Reusel stroomt. Door deze technieken voldoet deze installatie aan de strenge eisen uit de Europese Kader Richtlijn Water.

Historie

In deze regio begon het zuiveren van het afvalwater in de jaren '60 van de vorige eeuw. In Hilvarenbeek stond een kleine proefinstallatie. De rioolwaterzuivering had toen alleen een mechanische zuivering. Deze verwijderde grove delen en had een bezinkstap. In 1976 kwam er op de huidige plek in Biest-Houtakker een regionale rioolwaterzuivering van het type 'oxidatiesloot'. Dit was een flinke verbetering voor de oppervlaktewaterkwaliteit in de regio. De laatste verbouwing was in 2012.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Biest-Houtakker

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.

Heeft u gevonden wat u zocht?