In Nederland produceren wij dagelijks veel afvalwater. Per persoon gebruiken wij wel 120 liter water per dag. Dit water maken wij vies als wij wassen, koken, onze tanden poetsen, douchen, het toilet doorspoelen, etc. Al dit vieze water komt in het riool van de gemeente terecht en moet weer worden schoongemaakt. Het schoonmaken van afvalwater is een van de belangrijkste taken van het waterschap.

Rioolwater zuiveren

Het afvalwater stroomt via de rioolleidingen naar de rioolwaterzuivering. Het schoonmaken van vies afvalwater doen we op een rioolwaterzuivering. Daar staan grote waterbakken, waarin heel veel bacteriën leven. Zij maken het water helemaal schoon. Het zuiveren van rioolwater met bacteriën noemen we een ‘biologisch proces’. Maar voordat dit biologisch proces begint, zeven we eerst tijdens het mechanisch proces met grove en fijne roosters het grotere vuil uit het rioolwater. Het zuiveren van het rioolwater duurt in totaal ongeveer 3 dagen. Daarna is het water schoon genoeg om weer in de beek of sloot te laten stromen.

Het zuiveringsproces in stappen

Onze rioolwaterzuiveringen

Waterschap De Dommel heeft acht rioolwaterzuiveringsinstallaties:

Bezoek een rioolwaterzuivering

Wist je dat je als groep een rioolwaterzuivering kunt bezoeken om met eigen ogen te zien hoe afvalwater wordt gezuiverd? Er zijn drie waterzuiveringen van Waterschap De Dommel ingericht voor excursies.

Ook organiseren wij jaarlijks een dag voor publiek "Zondag Waterdag" op een rioolwaterzuivering. Houd onze social media en de website in de gaten voor datum en locatie van dit jaar.