De rioolwaterzuivering in Hapert maakt het rioolwater van de gemeenten Bladel en Reusel-De Mierden schoon. Dagelijks stroomt er zo’n 12.200 m³ water vanuit de rioolwaterzuivering naar het waterpark. De vijvers met waterplanten, riet en het moeras helpen de rioolwaterzuivering op een natuurlijke manier bij het schoonmaken van het water. Het draagt bij aan het doel voor de Groote Beerze. Dat is een ecologische verbinding tussen de natuurgebieden in het dal van de Beerze. Van de Belgische grens tot aan Halder bij Sint-Michielsgestel. De Groote Beerze is een Natura 2000-gebied. Het hoort daarmee bij een Europees netwerk van natuurgebieden.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Hapert
Luchtfoto rioolwaterzuivering Hapert

De rioolwaterzuivering heeft ongeveer 51.000 eenheden. Per dag maakt de installatie gemiddeld 12.200 m3 rioolwater schoon. Dat is zo’n 500 m3 per uur. Bij extreem veel regen kan dit stijgen tot 60.000 kuub per dag. Het schoongemaakte rioolwater gaat naar de Groote Beerze. De beek heeft een belangrijke functie voor de natuur. Daarom is een goede kwaliteit van het water heel belangrijk.

Natuurlijke nazuivering

Waterpark Groote Beerze is een unieke combinatie van vijvers, sloten, open water met waterplanten en moerasbos. Het maakt het schone water uit de rioolzuivering weer natuurlijk beekwater. Dat noemen we een 'waterharmonica'. Bij een deel worden met zonlicht (UV-licht) medicijnresten en ziekteverwekkers afgebroken. In de rietsloot zorgen planten en micro-organismen voor het verder afbreken van medicijnresten, metalen en voedingsstoffen. Ook worden hier zwevende stoffen uit het water gehaald. Het water heeft dus een extra zuiveringsstap. Vooral fosfaten en stikstof worden extra verwijderd. Fosfaten en stikstof zijn voedingsstoffen waar veel planten van leven. Maar de ecologische functie die de Groote Beerze heeft vraagt om voedselarm water. De natuurlijke nazuivering van het water zorgt hiervoor.

Waterpark Groote Beerze

Het terrein van de rioolwaterzuivering is afgesloten. Maar het waterpark kun je wel bezoeken. Door informatieborden en een vlonderpad kom je meer te weten over het proces van natuurlijke waterzuivering. Ook kan het waterpark water opslaan bij hevige regen. Dan stroomt de Groote Beerze niet over. En het grondwaterwordt hiermee aangevuld. De Groote Beerze zoekt in het waterpark zijn eigen slingerende weg.

Ozoninstallatie

Op dit moment bouwen we een ozoninstallatie op rioolwaterzuivering Hapert. Die haalt medicijnresten uit het rioolwater. Zo komen er minder medicijnresten in het milieu terecht. Lees meer over de bouw van de ozoninstallatie.

Excursies

Wij verzorgen excursies op de rioolwaterzuivering in Hapert. Lees meer over deze excursies en vraag een excursie aan.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Hapert

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.