Rioolwaterzuivering Soerendonk maakt het rioolwater van Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel, Maarheeze en Soerendonk schoon. Gemalen pompen het rioolwater naar de rioolwaterzuivering. Het rioolwater van Maarheeze stroomt zonder pompen naar de rioolwaterzuivering. Het schoongemaakte water stroomt in de Buulder Aa. Deze beek ligt naast de rioolwaterzuivering.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Soerendonk

Rioolwaterzuivering Soerendonk heeft een capaciteit van 38.000 eenheden en 1.830 m3/uur. De kwaliteit van het water van de Buulder Aa moet voldoen aan scherpe eisen. Het moet voldoen aan de 'Europese Kaderrichtlijn Water'. Daarom is de rioolwaterzuivering in 2012 verbouwd. De rioolwaterzuivering heeft een zandfilter en een waterharmonica gekregen.

Waterharmonica

De waterharmonica bootst 10 kilometer beek na. Het is een uniek systeem dat het water in drie stappen natuurlijker maakt. Het heeft twee routes. Elke route heeft een vijver, waar vlooien zwevende stoffen uit het water halen. Het riet en de waterplanten in de moerassloten brengen daarna zuurstof aan in het water. Het zorgt voor leven in en om het water. In de biotoopvijver komt het schone, natuurlijke water samen. Daar kabbelt het via een vistrap in de Buulder Aa.

Het waterpark met de waterharmonica is een openbaar terrein. Je kunt er wandelen en het trekpontje nemen. Er staan borden langs de route. Hierop vind je meer informatie over elk onderdeel van de waterharmonica.

Geschiedenis

Rioolwaterzuivering Soerendonk is in 1968 gebouwd. De rioolwaterzuivering maakte toen het rioolwater van Maarheeze, Soerendonk, Someren-Heide, Someren-Einde en Budel schoon. In de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn daar Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Gastel bijgekomen. Daarom is de rioolwaterzuivering toen uitgebreid.

Van 2010 tot 2012 is de rioolwaterzuivering opnieuw verbouwd. Het rioolwater van Someren-Heide en Someren-Einde gaat nu naar de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas in Asten.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Soerendonk

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.