Rioolwaterzuivering Soerendonk zuivert het rioolwater van Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. Rioolgemalen van Waterschap De Dommel pompen het rioolwater van de verschillende dorpen naar de rioolwaterzuivering in het buitengebied van Soerendonk. Het water dat niet meer gebruikt wordt (afvalwater) van Maarheeze stroomt zonder pompen (vrij verval) naar de rioolwaterzuivering. Het gezuiverde water stroomt in de beek de Buulder Aa, die naast de zuivering ligt.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Soerendonk - dec 2015

Klaar voor de toekomst

Deze rioolwaterzuivering heeft een capaciteit van 38.000 eenheden en 1.830 m3/uur.
De kwaliteit van het water van de Buulder Aa moet in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water voldoen aan scherpe normen. Daarmee zijn ook de eisen die gesteld worden aan het gereinigd rioolwater hoger komen te liggen. Dit waren redenen voor een grote verbouwing, die in 2012 is afgerond. De rioolwaterzuivering is uitgebreid met nieuwe manieren van zuiveren, zoals een zandfilter en een waterharmonica. De waterharmonica zorgt ervoor dat het gezuiverde water, dat op de Buulder Aa wordt geloosd, een grotere ecologische waarde krijgt. Dat betekent dat het water ook leven kan bieden aan natuur en dieren. Rioolwaterzuivering Soerendonk is met deze laatste verbouwing klaar voor een toekomst van zeker 10 tot 15 jaar.

Historie

De zuivering Soerendonk, gelegen op de grens van Maarheeze en Soerendonk, is in 1968 gebouwd. De zuivering behandelt het afvalwater van de kernen Maarheeze, Soerendonk, Someren-Heide, Someren-Einde en Budel. In de jaren tachtig zijn de kernen Budel-Schoot, Budel-Dorplein en Gastel ook aangesloten op deze zuivering, waardoor er teveel van de rioolwaterzuivering werd gevraagd. Daarom was uitbreiding nodig. Deze uitbreiding vond plaats in 1979. 

In 2010 tot 2012 is de zuivering opnieuw verbouwd. Een geheel nieuwe biologische zuivering is er gekomen. Met daarbij een nieuw zandfiltratie systeem om deeltjes uit het water te verwijderen en een waterharmonica. Dit maakt het gezuiverde water geschikt voor de ecologische functie van de Buulder Aa. Het afvalwater van de kernen Someren-Heide en Someren-Einde gaat tegenwoordig naar de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas in Asten.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Soerendonk

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.

Heeft u gevonden wat u zocht?