De rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode heeft een capaciteit van 90.000 eenheden en zuivert het rioolwater van de gemeenten Best, Oirschot en Sint-Oedenrode. Het gezuiverde rioolwater gaat naar rivier de Dommel, die naast de installatie stroomt. De installatie kan zo'n 3.800 m3 per uur rioolwater verwerken. De rioolwaterzuivering is voor 75 procent belast.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Sint Oedenrode - 2015

Historie

In 1958 werd de rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode in bedrijf genomen. Aanvankelijk werd het afvalwater van de gemeente Sint-Oedenrode alleen maar mechanisch gezuiverd. In 1968 werd de zuivering uitgebreid tot een biologische zuivering en kwam ook het rioolwater van Oirschot naar de installatie in Sint-Oedenrode. In 1976 is de rioolwaterzuivering drastisch uitgebreid en ging het afvalwater van de gemeenten Spoordonk, Oirschot, Best, Nijnsel, Boskant en Olland ook naar deze rioolwaterzuivering. Van 2008 tot 2010 onderging deze installatie wederom een flinke verbouwing, waarbij de hydraulische capaciteit werd verdubbeld.

In 2007 werd het waterschapsproject 'Plan Dotterbloem' uitgevoerd. Bij het uitbaggeren van de oude Dommelarm kwamen zware eikenhouten palen boven water. Het bleken resten te zijn van een middeleeuwse sluis. Het hout van deze sluis is hergebruikt voor twee stuwtjes in het overloopgebied achter deze installatie. Het eikenhout (de palen) dateert van de periode 1300 tot 1600. Het naaldhout van de damwandplanken stamt uit de periode 1750-1850.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.

Heeft u gevonden wat u zocht?