De rioolwaterzuivering in Eindhoven is de grootste van de acht zuiveringen van Waterschap De Dommel. Het rioolwater gaat, na het zuiveren, naar de Dommel, die dwars door Eindhoven stroomt.

Luchtfoto rioolwaterzuivering Eindhoven - 2016

Een regionale zuivering

Deze zuivering maakt het rioolwater schoon van Eindhoven, Aalst, Bergeijk, Borkel en Schaft, Breugel, Duizel, Eersel, Geldrop, Gerwen, Heeze, Knegsel, Leende, Luijkgestel, Mierlo, Nederwetten, Nuenen, Oerle, Riethoven, Son, Steensel, Valkenswaard, Waalre, Weebosch en Westerhoven. De gemeente verzamelt het rioolwater met een eigen riolering. Daarna neemt het waterschap het water over. Via een ingewikkeld buizensysteem komt het rioolwater van al deze woonkernen bij de zuivering terecht.

Grote hoeveelheden

Per dag maakt de installatie gemiddeld 150.000 kubieke meter rioolwater schoon. Dat is zo’n 6.000 m3 per uur. Bij extreem veel regen kan dit oplopen tot 600.000 kuub. Het gemeentelijk riool kan water opvangen, maar bij extreem weer heeft deze zuivering een extra plek achter de hand, het 'bezinkbassin'. Het hele zuiveringssysteem heeft 3 parallel lopende straten. Het is een biologisch proces, waarbij bacteriën het vuil in het water afbreken.

Geschiedenis

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw ontstonden voor Eindhoven de eerste plannen voor het schoonmaken van rioolwater. In 1960 is op de huidige plek deze rioolwaterzuivering gebouwd. Daarvoor was het een vuilstortplaats. Na verbouwingen in 1970 en 1990 was in december 2006 de laatste verbouwing klaar. Nu voldoet deze zuivering aan alle Nederlandse en Europese regels.

Contact en adresgegevens rioolwaterzuivering Eindhoven

Adresgegevens van de rioolwaterzuiveringen

Hoe werkt de rioolwaterzuivering?

Lees meer over het schoonmaken van rioolwater.