Boeren met water. Onze nieuwsbrief met verhalen over water, waterbeheer en ondernemerschap. Vier keer per jaar informeren we u over actuele of seizoensgebonden wateronderwerpen. Dit doen we ook door verhalen van het boerenerf. Hierbij stellen we agrarisch ondernemers de belangrijke vraag “Hoe gaat u op uw bedrijf om met water en waterbeheer?” We hopen dat de boeiende verhalen van uw collega’s u inspireren om samen met ons te werken aan schoon, voldoende en veilig water.
Voor goed waterbeheer moeten sloten, vaarten en kanalen het hele jaar door worden onderhouden. Daarom maait Waterschap De Dommel ieder jaar op verschillende plekken. Woont of werkt u aan het water? Dan heeft u ook een verantwoordelijkheid.
“De variatie in ons werk en de contacten met mensen in het gebied, dat vind ik mooi aan mijn werk , zegt een van de gebiedsbeheerders. “Vragen beantwoorden en problemen oplossen bij een beek of sloot. Vaak kan het per telefoon, of buiten in het gebied. Soms zitten we bij een boer aan de keukentafel. Elke dag is anders.” “Er spelen veel verschillende belangen in het gebied en aan ons de taak om daar een afweging tussen te maken”, vult de regiobeheerder aan.
Waterschap De Dommel deelt actief gegevens over water. Denk aan kaartmateriaal en actuele meetgegevens over grond- en oppervlaktewater. Iedereen kan en mag deze gebruiken.
Om water te besparen en om de kwaliteit van water te verbeteren kunnen vele maatregelen genomen worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om financiële ondersteuning te krijgen (o.a. vanuit de regeling ‘Wel goed water geven’). Maar ook kunnen op het land en erf maatregelen getroffen worden die bijdragen aan natuur- of landschapsbehoud (Groen Blauw Stimuleringskader (Stika) / agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb).
Goed moment om nu het regenwater in uw kavelsloten langer vast te houden. Het waterschap ondersteunt ook in 2020 agrarisch ondernemers met materialen, informatie of een financiële bijdrage. Deze actie leverde vorig jaar 64 extra stuwtjes op en veel (tijdelijke) houten drempels.