De Essche Stroom ontstaat uit de samenkomst van de Achterste en Voorste Stroom bij Oisterwijk. De beek mondt bij Halder uit in de Dommel. Onderweg doorkruist de beek een prachtig deel van de Meierij met een afwisseling van landgoederen, weilanden en akkers.

Essche stroom Bleijendijk
Essche Stroom bij Landgoed Bleijendijk, april 2016

Halverwege de Essche Stroom ligt het dorp Esch. Dit is de grens tussen het smalle beekdal bovenstrooms en het brede beekdal benedenstrooms. Waterschap De Dommel wil de Essche Stroom en het gebied eromheen opnieuw inrichten. Dit doen we samen met de omgeving. Zo maken we de Essche Stroom weer beleefbaar. De belangen van omwonenden, recreanten en verschillende natuurfuncties wegen daarbij even zwaar.

Waterschap De Dommel houdt zich actief bezig met het opnieuw inrichten van het watersysteem. We stemmen deze af met de doelen die hier vanuit de wet- en regelgeving bij horen. Ook houden we rekening met onze eigen ambities voor het gebied.

Informatie over het project en deelprojecten zoals Plan Ruiting, Kom Esch en Plan Nemer vindt u op www.esschestroom.nl(externe link).

Heeft u gevonden wat u zocht?